Προκαταρκτικες Παρατηρησεις στο Θεμα της Προσληψης του Φλ. Ιωσηπου στα Βυζαντινα Ιστοριογραφικα Κειμενα: Οι περιπτώσεις του Ιωάννη Ζωναρά, του Νικήτα Χωνιάτη και του Μιχαήλ Κριτόβουλου

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Βυζαντινά Σύμμεικτα  | ΕΚΤ eJournals
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2018 (EL)

Προκαταρκτικες Παρατηρησεις στο Θεμα της Προσληψης του Φλ. Ιωσηπου στα Βυζαντινα Ιστοριογραφικα Κειμενα: Οι περιπτώσεις του Ιωάννη Ζωναρά, του Νικήτα Χωνιάτη και του Μιχαήλ Κριτόβουλου (EL)
Preliminary observations on the reception of Flavius Josephus in Byzantine historical writings: the accounts of John Zonaras, Niketas Choniates and Michael Kritovoulos (EN)

KAMPIANAKI, Theofili

Το παρόν άρθρο επικεντρώνεται στην χρήση στοιχείων από την Ιουδαϊκή Αρχαιολογία και τον Ιουδαϊκό Πόλεμο του Φλαβίου Ιωσήπου από Βυζαντινούς ιστορικούς. Λαμβάνοντας ως παραδείγματα τον Ιωάννη Ζωναρά, τον Νικήτα Χωνιάτη και τον Μιχαήλ Κριτόβουλο, καταδεικνύει πώς Βυζαντινοί ιστορικοί χρησιμοποιούσαν τον Ιώσηπο ως πηγή πληροφοριών και ως λογοτεχνικό πρότυπο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ζωναράς κάνει πάμπολες ονομαστικές αναφορές στον Ιώσηπο, γεγονός που αποδεικνύει ότι θεωρούσε τα έργα του Ιωσήπου αξιόπιστα και πηγές που θα προσέδιδαν κύρος στο κείμενό του. O Χωνιάτης και ο Κριτόβουλος χρησιμοποιούν τον Ιώσηπο με λιγότερο εμφανή τρόπο. Ο πρώτος παρουσιάζει λογοτεχνικές επιρροές από τον Εβραίο συγγραφέα που μόνο αναγνώστες με αξιόλογη μόρφωση θα μπορούσαν να αναγνωρίσουν. Ο δεύτερος αξιοποιεί ένα σύνηθες χαρακτηριστικό που αποδίδεται από Χριστιανούς συγγραφείς στον Ιώσηπο, την φιλαλήθειάν του, προσαρμόζοντάς το ώστε να υποδηλώνει την ιστορική αλήθεια του Ιωσήπου, και κατ’ επέκτασιν την ιστορική αλήθεια που χαρακτηρίζει την δική του αφήγηση. Για να επιδείξουν στο κοινό την λογιοσύνη και την ευρυμάθειά τους, οι Βυζαντινοί συγγραφείς χρησιμοποιούσαν είτε σαφείς αναφορές στον Ιώσηπο, είτε αξιοποιούσαν τα έργα του με πιο σύνθετο τρόπο. (EL)
no abstract available in English (EN)

info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion

Kritovoulos Michael (EN)
Flavius Josephus (EN)
reception (EN)
Choniates Niketas (EN)
Zonaras John (EN)


Βυζαντινά Σύμμεικτα

Αγγλική γλώσσα

2018-03-18


Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών (ΕΙΕ) / Institute of Historical Research (IHR/NHRF) (EN)

1791-4884
1105-1639
Βυζαντινά Σύμμεικτα; BYΖΑΝΤΙΝΑ ΣΥΜΜΕΙΚΤΑ 28; 209-228 (EL)
Byzantina Symmeikta; BYZANTINA SYMMEIKTA 28; 209-228 (EN)

Copyright (c) 2018 Theofili Kampianaki (EN)



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.