The Decline of the Opsikian Domesticates and the Rise of the Domesticate of the Scholae

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Βυζαντινά Σύμμεικτα  | ΕΚΤ eJournals
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




1996 (EL)

The Decline of the Opsikian Domesticates and the Rise of the Domesticate of the Scholae (EL)
The Decline of the Opsikian Domesticates and the Rise of the Domesticate of the Scholae (EN)

LOUNGHIS, T.K.

  T. Κ. ΛουγγήςH παρακμή των δομεστικάτων του Οψικίου και η ανάδειξη του δομεστικάτου των σχολών Το γεγονός ότι οι τουρμάρχες εμφανίζονται στο Οψίκιον μόλις από τις αρχές του ένατου αιώνα και εξής μαζί με το ότι ένας δομέστικος των Βουκελλαρίων μαρτυρείται σε σφραγίδα του πρώτου μισού του όγδοου αιώνα (G. Zacos - A. Veglery, Byzantine Lead Seals Ι, Βασιλεία 1972, αρ. 1656) οδηγεί στην διαπίστωση ότι στην πρώτη φάση της ιστορίας του, το αρχαιοπρεπές θέμα του Οψικίου δεν υποδιαιρείτο σε τούρμες, αλλά σε δομεστικάτα (Βουκελλαρίων, Οπτιμάτων). Η διαπίστωση ότι ο κόμης του Οψικίου έχει υπό τις διαταγές του δομεστίκους ενισχύει την υπόθεση του J. Haldon, ότι ο κόμης του Οψικίου είναι κατευθείαν απόγονος του comes domesticorum. Η ίδρυση του δομεστικάτου των σχολών από τον Κωνσταντίνο Ε' γύρω στα εξηκοστά έτη του όγδοου αιώνα συνδυάζεται έτσι με την περίπου ταυτόχρονη ίδρυση των θεμάτων των Βουκελλαρίων και Οπτιμάτων και δείχνει να αποσκοπεί στη μείωση της ανησυχητικής ισχύος του ώς τότε παντοδύναμου Οψικίου. (EL)
  T. Κ. ΛουγγήςH παρακμή των δομεστικάτων του Οψικίου και η ανάδειξη του δομεστικάτου των σχολών Το γεγονός ότι οι τουρμάρχες εμφανίζονται στο Οψίκιον μόλις από τις αρχές του ένατου αιώνα και εξής μαζί με το ότι ένας δομέστικος των Βουκελλαρίων μαρτυρείται σε σφραγίδα του πρώτου μισού του όγδοου αιώνα (G. Zacos - A. Veglery, Byzantine Lead Seals Ι, Βασιλεία 1972, αρ. 1656) οδηγεί στην διαπίστωση ότι στην πρώτη φάση της ιστορίας του, το αρχαιοπρεπές θέμα του Οψικίου δεν υποδιαιρείτο σε τούρμες, αλλά σε δομεστικάτα (Βουκελλαρίων, Οπτιμάτων). Η διαπίστωση ότι ο κόμης του Οψικίου έχει υπό τις διαταγές του δομεστίκους ενισχύει την υπόθεση του J. Haldon, ότι ο κόμης του Οψικίου είναι κατευθείαν απόγονος του comes domesticorum. Η ίδρυση του δομεστικάτου των σχολών από τον Κωνσταντίνο Ε' γύρω στα εξηκοστά έτη του όγδοου αιώνα συνδυάζεται έτσι με την περίπου ταυτόχρονη ίδρυση των θεμάτων των Βουκελλαρίων και Οπτιμάτων και δείχνει να αποσκοπεί στη μείωση της ανησυχητικής ισχύος του ώς τότε παντοδύναμου Οψικίου. (EN)

info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
historical Inquiry (EN)

Constantine V (EN)
army (Opsikian army) (EN)
military institutions (EN)
domestic of the scholae (EN)
katepano (EN)
tagmata (EN)
strategos (EN)


Βυζαντινά Σύμμεικτα

Αγγλική γλώσσα

1996-09-29


Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών (ΕΙΕ) / Institute of Historical Research (IHR/NHRF) (EN)

1791-4884
1105-1639
Βυζαντινά Σύμμεικτα; ΣΥΜΜΕΙΚΤΑ 10; 27-36 (EL)
Byzantina Symmeikta; SYMMEIKTA 10; 27-36 (EN)

Copyright (c) 2014 T.K. LOUNGHIS (EN)



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.