Some Byzantine State Annuitants: Epi tes (Megales) Hetaireias and Epi ton Barbaron

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Βυζαντινά Σύμμεικτα  | ΕΚΤ eJournals
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2008 (EL)

Some Byzantine State Annuitants: Epi tes (Megales) Hetaireias and Epi ton Barbaron (EL)
Some Byzantine State Annuitants: Epi tes (Megales) Hetaireias and Epi ton Barbaron (EN)

OIKONOMIDES, Nikos

  Νίκος ΟικονομίδηςΒυζαντινοί αξιωματούχοι με κρατικό ετήσιο εισόδημα: ἐπὶ τῆς (μεγάλης) ἑταιρείας και ἐπὶ τῶν βαρβάρωνΣτη μελέτη εξετάζονται δύο σειρές μολυβδόβουλλων, οι ιδιοκτήτες των οποίων παράλληλα προς τα λοιπά τους αξιώματα φέρονται είτε να ανήκουν στην (μεγάλη) ἑταιρεία είτε ως ἐπὶ τῶν βαρβάρων. Η ανάλυση των τίτλων και η διασταύρωση με τις πληροφορίες από αφηγηματικές πηγές, όπως το Περί βασιλείου τάξεως και από το Περί των βασιλικών ταξιδιών αποδεικνύει ότι και στις δύο περιπτώσεις οι τίτλοι επί ἐπὶ τῆς (μεγάλης) ἑταιρείας και ἐπὶ τῶν βαρβάρων δεν δηλώνουν λειτούργημα, αλλά ψιλό αξίωμα. Επιπλέον, από τη διασταύρωση των μαρτυριών συμπεραίνεται ότι οι δύο τίτλοι ανήκουν σε διαφορετικές διαβαθμίσεις της ίδιας κατηγορίας αξιωμάτων. Η απόκτηση αυτών των αξιωμάτων, που συνοδευόταν από ετήσια ρόγα, προϋπέθετε την αρχική «αγορά» τους, την επένδυση δηλαδή ενός αρχικού κεφαλαίου, κλιμακούμενου ανάλογα με τον τίτλο. Η απόδοση, ωστόσο, των κεφαλαίων ήταν σχετικά χαμηλή, γεγονός που υποδεικνύει ότι η αγορά τίτλων απέβλεπε αφενός σε κοινωνική καταξίωση και αφετέρου στην δυνατότητα συμπληρωματικών εισοδημάτων από άλλες πηγές.  (EL)
  Νίκος ΟικονομίδηςΒυζαντινοί αξιωματούχοι με κρατικό ετήσιο εισόδημα: ἐπὶ τῆς (μεγάλης) ἑταιρείας και ἐπὶ τῶν βαρβάρωνΣτη μελέτη εξετάζονται δύο σειρές μολυβδόβουλλων, οι ιδιοκτήτες των οποίων παράλληλα προς τα λοιπά τους αξιώματα φέρονται είτε να ανήκουν στην (μεγάλη) ἑταιρεία είτε ως ἐπὶ τῶν βαρβάρων. Η ανάλυση των τίτλων και η διασταύρωση με τις πληροφορίες από αφηγηματικές πηγές, όπως το Περί βασιλείου τάξεως και από το Περί των βασιλικών ταξιδιών αποδεικνύει ότι και στις δύο περιπτώσεις οι τίτλοι επί ἐπὶ τῆς (μεγάλης) ἑταιρείας και ἐπὶ τῶν βαρβάρων δεν δηλώνουν λειτούργημα, αλλά ψιλό αξίωμα. Επιπλέον, από τη διασταύρωση των μαρτυριών συμπεραίνεται ότι οι δύο τίτλοι ανήκουν σε διαφορετικές διαβαθμίσεις της ίδιας κατηγορίας αξιωμάτων. Η απόκτηση αυτών των αξιωμάτων, που συνοδευόταν από ετήσια ρόγα, προϋπέθετε την αρχική «αγορά» τους, την επένδυση δηλαδή ενός αρχικού κεφαλαίου, κλιμακούμενου ανάλογα με τον τίτλο. Η απόδοση, ωστόσο, των κεφαλαίων ήταν σχετικά χαμηλή, γεγονός που υποδεικνύει ότι η αγορά τίτλων απέβλεπε αφενός σε κοινωνική καταξίωση και αφετέρου στην δυνατότητα συμπληρωματικών εισοδημάτων από άλλες πηγές.  (EN)

info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
historical Inquiry;economical analysis (EN)

state annuitants (EN)
honorific titles (EN)
byzantine lead seals (EN)
dignitaries (EN)
byzantine officials (EN)


Βυζαντινά Σύμμεικτα

Αγγλική γλώσσα

2008-09-26


Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών (ΕΙΕ) / Institute of Historical Research (IHR/NHRF) (EN)

1791-4884
1105-1639
Βυζαντινά Σύμμεικτα; ΣΥΜΜΕΙΚΤΑ 14; 9-28 (EL)
Byzantina Symmeikta; SYMMEIKTA 14; 9-28 (EN)

Copyright (c) 2014 Nikos OIKONOMIDES (EN)



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.