Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Διώνη
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2014 (EL)

Sentiment theory

Τσιμέκη, Αγγελική Α.

Τσιριτάκης, Εμμανουήλ

Στα πλαίσια της κλασικής οικονομικής θεωρίας καθώς και όλων των μοντέλων που έχουν αναπτυχθεί για την αποτίμηση και κατανόηση των "αγορών” ισχύει μια σημαντική παραδοχή, η οποία είναι πως οι επενδυτικές επιλογές των συμμετεχόντων στην αγορά καθορίζονται με βάση καθαρά λογικά κριτήρια. Η δράση των επενδυτών σύμφωνα με τη λογική συνεπάγεται δύο πράγματα. Αρχικά, επεξεργάζονται όλες τις πληροφορίες, όπως μια νέα ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων μια εταιρίας η οποία είτε αποτελεί είτε μπορεί να αποτελέσει επενδυτική τους επιλογή, με ορθολογικό τρόπο. Εν συνεχεία, λαμβάνουν αποφάσεις λογικά καθορισμένες που σημαίνει ότι βασίζονται στην θεωρία της Υποκειμενικής Αναμενόμενης Χρησιμότητας (Subjective Expected Utility SEU) η οποία εισήχθη από τον L. J. Savage το 1954 και θεμελιώθηκε από το έργο των Ramsey και von Neumann. Μια ακόμα από τις σημαντικότερες υποθέσεις που ισχύουν ακολουθώντας την κλασική οικονομική θεωρία είναι πως οι αγορές είναι αποτελεσματικές (Efficient Markets Hypothesis). Σε αντιδιαστολή με όλα τα παραπάνω, στα πλαίσια της συμπεριφορικής χρηματοοικονομικής, η οποία αποτελεί μια σχετικά νέα θεώρηση της οικονομικής πραγματικότητας και αντικείμενο της συγκεκριμένης διατριβής, έχουν αναπτυχθεί διάφορες μελέτες οι οποίες αποδεικνύουν ότι σε μία οικονομία όπου "ορθολογικοί” και "μη ορθολογικοί” (Noise Traders) οικονομικοί παράγοντες αλληλεπιδρούν οι αποκλίσεις μεταξύ των πραγματικών τιμών (Fundamental Values) των διαφόρων χρεογράφων, και αυτών που απεικονίζονται στα "ταμπλό” των διαφόρων αγορών μπορούν και υπάρχουν ακόμα και για μακρό χρονικό διάστημα. Ο βασικός αντίλογος που τίθενται από τους υποστηρικτές της κλασικής θεώρησης είναι ότι ακόμα και αν υπάρχουν "μη ορθολογικοί” (Noise Traders) παράγοντες οι "ορθολογικοί” θα δράσουν μέσω στρατηγικών οι οποίες είναι ευρέως γνωστές ως αντισταθμιστικές (Arbitrage) να διορθώσουν τις όποιες αποκλίσεις.

Master Thesis

Επενδύσεις -- Ψυχολογικές απόψεις
Arbitrage
Αγορά χρήματος


Ελληνική γλώσσα

2014-03-26T12:22:52Z


Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.