Σχεδίαση και ανάπτυξη εφαρμογής Android για διαχείριση έξυπνου σπιτιού

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Πανεπιστήμιο Πειραιώς
Αποθετήριο :
Διώνη
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2014 (EL)
Σχεδίαση και ανάπτυξη εφαρμογής Android για διαχείριση έξυπνου σπιτιού

Ζαχαριάδης, Στέλιος

Μηλιώνης, Απόστολος

Tο «Διαδίκτυο των Πραγμάτων» (Internet of Things - IoT) είναι μια μελλοντική κατάσταση, κατά την οποία καθημερινά αντικείμενα - όπως κινητά τηλέφωνα, αυτοκίνητα, οικιακές συσκευές, ρούχα, ακόμη και τρόφιμα - θα συνδέονται ασύρματα στο διαδίκτυο, μέσω έξυπνων μικροκυκλωμάτων, και θα μπορούν να συλλέγουν και να ανταλλάσσουν δεδομένα. Εξελισσόμενες τεχνολογίες δικτύωσης, όπως η ταυτοποίηση μέσω ραδιοσυχνοτήτων (RFID tags), θα μπορούν να εφαρμοστούν σε δισεκατομμύρια αντικείμενα, για μια σχεδόν απεριόριστη γκάμα εφαρμογών. Με τις παραπάνω προοπτικές, οι εφαρμογές που αφορούν το έξυπνο σπίτι (Smart Home) αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Συσκευές με ενσωματωμένες πλακέτες, που θα μπορούν να φέρουν αισθητήρες και να συνδεθούν ασύρματο στο δίκτυο, μπορούν να επιτρέψουν την απομακρυσμένη διαχείριση και την μείωση της κατανάλωσης ενέργειας. Τα έξυπνα συστήματα μπορούν να ελέγχουν, εκτός από τις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, τις μηχανολογικές εγκαταστάσεις αλλά και τις οικιακές συσκευές και τις συσκευές πολυμέσων (Multimedia), δημιουργώντας ένα ενοποιημένο σύστημα. Στις τελευταίες εντάσσονται οι συσκευές τηλεπικοινωνιών, τα ηχοσυστήματα αλλά και οι τηλεοράσεις του σπιτιού. Συνδυάζοντας όλες αυτές τις ανεξάρτητες, αρχικά, εγκαταστάσεις σε μία κοινή βάση αποκτάται πλήρης έλεγχος της οικίας, ο οποίος μπορεί να διεξαχθεί ακόμα και από μακριά. Στα πλαίσια της εργασίας αυτής δημιουργήθηκε μια εφαρμογή Android για τη διαχείριση ενός έξυπνου σπιτιού. Από το "έξυπνο σπίτι" υλοποιήθηκε μέρος του Gateway, ο οποίος λειτουργεί ως διεπαφή ανάμεσα στην εφαρμογή και τις συσκευές προς διαχείριση.

Master Thesis

Buildings -- Automation
Τεχνολογική πρόοδος
Visual programming (Computer science)
Buildings -- Mechanical equipment
Androids
Διαδίκτυο (Internet)
Τεχνολογία -- Ανάπτυξη

Πανεπιστήμιο Πειραιώς (EL)
University of Peiraeus (EN)

Ελληνική γλώσσα

2014-08-19T06:43:21Z


Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.