Variation of microbial activity in rice fields during cultivation

 
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2008 (EL)
Η διακύμανση της μικροβιακής δραστηριότητας σε ορυζώνες κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου
Variation of microbial activity in rice fields during cultivation

Αλαμάνου, Μαρία Διονυσίου

Σκοπός της εργασίας ήταν να μελετηθεί η δράση των μικροοργανισμών, κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου του ρυζιού. Για το σκοπό αυτό μελετήθηκαν οι φωσφατάσες, όξινες και αλκαλικές, σε δύο οριζώνες, στην περιοχή της Σίνδου-Χαλάστρας, στην επιφανειακή στρώση (0-25 cm) και σε βαθύτερες στρώσεις (25-100 cm). Παρατηρήθηκε συσσώρευση της οργανικής ουσίας (0.0) και του οργανικού φωσφόρου (Po) σε αναερόβιες συνθήκες, στην επιφανειακή στρώση. Οταν άρχισε η κατάκλυση των εδαφών η συγκέντρωση του Po μειώθηκε, λόγω απομάκρυνσης με διήθηση-εκροή ή λόγω έντονης ανοργανοποίησης. Ωστόσο σε αναερόβιες συνθήκες η ανοργανοποίηση του Po ήταν μικρή. Βρέθηκε επίσης ότι οι όξινες φωσφατάσες (ΦΟ) στην επιφανειακή στρώση, στον αγρό Α, προέρχονταν κατά 95% από τους μικροοργανισμούς, ενώ στον αγρό Β από το ριζικό σύστημα του ρυζιού, ενώ στις βαθύτερες στρώσεις προέρχονταν από τους μικροοργανισμούς.
The aim of this work was to assess the variation of microbial activity (acid and alkaline phosphatases) in two flooded rice fields (A and B), in the topsoil (0-25cm) and subsoil (25-100cm), during cultivation. The study area is located in the prefecture of Thessaloniki (Sindos-Halastra). Accumulation of organic matter and organic phosphorus (Po) was observed under anaerobic conditions, in the topsoil. Under water saturated conditions, concentration of Po reduced, either by the leaching or the intense rate of Po mineralization. Under aerobic conditions the rate of Po mineralization was greater than under anaerobic conditions. Acid phosphatases in the topsoil, in field A, were produced of both the microorganisms and the rooting system, while in field B, they were produced from the rooting system. In the subsoil, acid phosphatases were produced from the microorganisms.

info:eu-repo/semantics/masterThesis
Postgraduate Thesis / Μεταπτυχιακή Εργασία

Microbial activity
Καλλιέργεια ρυζιού
Available organic phosphorus (Po)
Φωσφατάσες (όξινες, αλκαλικές)
Μικροβιακή δραστηριότητα
Phosphatases (acid, alkaline)
Διαθέσιμος οργανικός φώσφορος (Po)
Rice

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (EL)
Aristotle University of Thessaloniki (EN)

2008
2009-06-21T21:00:00Z


Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Σχολή Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, Τμήμα Γεωπονίας

This record is part of 'IKEE', the Institutional Repository of Aristotle University of Thessaloniki's Library and Information Centre found at http://ikee.lib.auth.gr. Unless otherwise stated above, the record metadata were created by and belong to Aristotle University of Thessaloniki Library, Greece and are made available to the public under Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International license (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0). Unless otherwise stated in the record, the content and copyright of files and fulltext documents belong to their respective authors. Out-of-copyright content that was digitized, converted, processed, modified, etc by AUTh Library, is made available to the public under Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International license (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0). You are kindly requested to make a reference to AUTh Library and the URL of the record containing the resource whenever you make use of this material.
info:eu-repo/semantics/openAccess



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.