Factors which affect the acceptance of the bio vegetables by consumers

 
see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*
share




2008 (EN)
Παράγοντες που επηρεάζουν την αποδοχή των βιολογικών λαχανικών από τους καταναλωτές
Factors which affect the acceptance of the bio vegetables by consumers

Κανλής, Κωνσταντίνος Θεοδώρου

Στην παρούσα έρευνα επιχειρείται να γίνει διερεύνηση των διαθέσεων και των προτιμήσεων των καταναλωτών του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης ως προς τα βιολογικά λαχανικά καθώς επίσης και η μέτρηση των στάσεών τους απέναντι στα διάφορα χαρακτηριστικά αυτών των ιδιαίτερων προϊόντων. Πιο συγκεκριμένα, στοχεύει να εντοπίσει τους παράγοντες που επιδρούν στην κατανάλωση βιολογικών λαχανικών, και τον τρόπο αυτό να καθοριστούν οι παράγοντες που θα αυξήσουν τη ζήτηση και κατά συνέπεια την κατανάλωσή τους. Αρχικά γίνεται μία γνωριμία με τη βιολογική γεωργία, την τεράστια σημασία της στην σύγχρονη εποχή, τους στόχους της και παρατίθενται και κάποιοι από τους ορισμούς που της έχουν αποδώσει. Επιπλέον, αναφέρονται τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματά της και ορισμένες ιδιαιτερότητες. Στην συνέχεια, παρακολουθείται η εξέλιξη της βιολογικής γεωργίας τόσο σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και στην Ελλάδα.Παρακάτω γίνεται εκτενής αναφορά στο θεσμικό πλαίσιο και τους κανονισμούς που διέπουν τη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία και αναλύεται η θεωρία της συμπεριφοράς του καταναλωτή.Επιπρόσθετα, γίνεται αναφορά στη μεθοδολογία της έρευνας που ακολουθήθηκε και παρατίθενται τα αποτελέσματα που προέκυψαν από τη στατιστική επεξεργασία των ερωτηματολογίων καθώς και ο έλεγχος της ανεξαρτησίας των αρχικών υποθέσεων. Τέλος, αναφέρονται τα συμπεράσματα που προέκυψαν καθώς και κάποιες προτάσεις για τη βελτίωση των βιολογικών αγορών.
This meticulous survey aims to specify the preference and mood towards biological vegetables, as regards the inhabitants of the city of Thessaloniki. Furthermore, the characteristics of those products are much of interest. This research targets to figure out the reasons who enhance the biological vegetables consumption and thus to determine the reasons to higher the demand and as a result again consumption.In prime, we have to be familiar with biological agriculture, its atmost importance nowadays, the targets and definitions of meaning. Moreover, we have to report the advantages and disadvantages not to mention the “specialities”. The biological agriculture evolution in both Greece and Europe is not to be left out, as well. This survey has important report as far as the legal regulations and manual that the agriculture and animal breeding is concerned, plus the theory of consumer behaviour. Finally, there are strong arguments of the ways that this article has taken in mind giving the results that come out from statistic process of the questionaires and control of independence of prime cases. In short, conclusions and suggestions are coming out to improve the biological market.

info:eu-repo/semantics/masterThesis
Postgraduate Thesis / Μεταπτυχιακή Εργασία

Συμπεριφορά
Τιμή
Βιολογικά
Vegetables
Behaviour
Thessaloniki
Price
Παράγοντες
Factors
Bio
Θεσσαλονίκη
Λαχανικά

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (EL)
Aristotle University of Thessaloniki (EN)

Greek
English

2008
2009-06-21T21:00:00Z


Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Σχολή Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, Τμήμα Γεωπονίας

This record is part of 'IKEE', the Institutional Repository of Aristotle University of Thessaloniki's Library and Information Centre found at http://ikee.lib.auth.gr. Unless otherwise stated above, the record metadata were created by and belong to Aristotle University of Thessaloniki Library, Greece and are made available to the public under Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International license (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0). Unless otherwise stated in the record, the content and copyright of files and fulltext documents belong to their respective authors. Out-of-copyright content that was digitized, converted, processed, modified, etc by AUTh Library, is made available to the public under Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International license (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0). You are kindly requested to make a reference to AUTh Library and the URL of the record containing the resource whenever you make use of this material.
info:eu-repo/semantics/openAccess



*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)