Fluoride content and acidity (ph) of fruit juices, ice tea, sport drinks, soft drinks and bottled water in Greece

 
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2008 (EL)
Συγκέντρωση ιόντων φθορίου (F) και βαθμός οξύτητας (pH) υγρών προϊόντων διατροφής
Fluoride content and acidity (ph) of fruit juices, ice tea, sport drinks, soft drinks and bottled water in Greece

Κουρτίδου, Μαρία Χρήστου

The purpose of the study was to measure floride concentration and acidity (pH) of fruit juices, ice tea, sport drinks, soft drinks and bottled water in Greece. 229 samples of products were analysed. In 152 products there were troues of fruoride (<0,1 mg/lt), in 16 we found 0,2-0,3 mg/lt and in 5 products (ice tea) fruoride concentration was high (1-1,3 mg/lt). The lowest pH values were found in carbonated soft drinks. Fruit juices, ice tea and sport drinks had similar, also low, pH values. In conclusion, this study revealed that some products are potentially dangerous as regards dental health (dental fluorosis and dental erosion). The dental community has the duty to alert dental patients.
Σκοπός της μελέτης ήταν ο προσδιορισμός της συγκέντρωσης φθορίου καιτου βαθμού οξύτητας (pH) σε υγρά προϊόντα διατροφής της ελληνικής αγοράς.Συγκεντρώθηκαν 229 δείγματα χυμών, ice tea, ενεργειακών ποτών,αναψυκτικών και εμφιαλωμένων νερών πολυεθνικών και ελληνικών εταιρειών καιαναλύθηκαν ηλεκτρομετρικά. Σε 152 δείγματα βρέθηκαν ίχνη φθορίου (<0,1mg/lt), σε 16 υπολογίσιμη ποσότητα (0,2-0,3 mg/lt) και σε 5 (ice tea) υψηλή (1-1,3 mg/lt). Οι χαμηλότερες τιμές pH (μ.ο.±sd) βρέθηκαν στα αναψυκτικά (2,93±0,36) και τα ice tea (3,21±0,18). Παρόμοιο pH είχαν οι χυμοί (3,47±0,34) και ταενεργειακά ποτά (3,49±0,25), ενώ τα αεριούχα εμφιαλωμένα νερά είχαν τουψηλότερο (5,36±0,25). Η μελέτη των αναγραφόμενων στοιχείων έδειξε ότι τοκιτρικό οξύ αποτελούσε το κυρίαρχο μέσο οξίνισης και το κιτρικό νάτριο τοσυνηθέστερο ρυθμιστικό σύστημα οξύτητας.Συμπερασματικά, εντοπίστηκαν προϊόντα που η κατάχρησή τους ελλοχεύειτον κίνδυνο ήπιας φθορίασης (παιδιά <7ετών) και κυρίως διάβρωσης τωνδοντιών. Χρέος της οδοντιατρικής κοινότητας αποτελεί η έγκαιρη ενημέρωση τουκοινού.

info:eu-repo/semantics/masterThesis
Postgraduate Thesis / Μεταπτυχιακή Εργασία

Χυμοί
Φθόριο
Fluoride
pH
Οξύτητα
Acidity
Juices
Αναψυκτικά
Διάβρωση
Soft drinks
Erosion

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (EL)
Aristotle University of Thessaloniki (EN)

Ελληνική γλώσσα
Αγγλική γλώσσα

2008
2009-06-21T21:00:00Z


Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Σχολή Επιστημών Υγείας, Τμήμα Οδοντιατρικής

This record is part of 'IKEE', the Institutional Repository of Aristotle University of Thessaloniki's Library and Information Centre found at http://ikee.lib.auth.gr. Unless otherwise stated above, the record metadata were created by and belong to Aristotle University of Thessaloniki Library, Greece and are made available to the public under Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International license (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0). Unless otherwise stated in the record, the content and copyright of files and fulltext documents belong to their respective authors. Out-of-copyright content that was digitized, converted, processed, modified, etc by AUTh Library, is made available to the public under Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International license (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0). You are kindly requested to make a reference to AUTh Library and the URL of the record containing the resource whenever you make use of this material.
info:eu-repo/semantics/openAccess



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.