A study of utilisation of ration in fatening pigs included in their diet carob fruits

 
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2008 (EL)
Μελέτη της αξιοποίησης του σιτηρεσίου των παχυνόμενων χοίρων μετά από προσθήκη σε αυτό χαρουπιών
A study of utilisation of ration in fatening pigs included in their diet carob fruits

Κοτρώτσιος, Νικόλαος Β.

Η παρούσα εργασία αποτελεί μελέτη της αξιοποίησης του σιτηρεσίου των παχυνόμενων χοίρων μετά από προσθήκη σε αυτό χαρουπιών. Διενεργήθηκαν 4 πειραματικοί κύκλοι με τη χρησιμοποίηση 40 χοιριδίων ανά κύκλο, από τον απογαλακτισμό (σε ηλικία 30 ημερών) μέχρι τη λήξη της πάχυνσή τους (σε ηλικία 180 ημερών) και διαχωρίζονταν σε 4 ομάδες Α, Β, Γ και Δ με 10 χοιρίδια (5 αρσ. & 5 θηλ.) η καθεμία. Παρασκευάστηκαν 4 είδη πειραματικών σιτηρεσίων (Α,Β, Γ και Δ), ένα για την καθεμιά από τις 4 ομάδες με τη προσθήκη σε αυτά 0%, 7,5%, 10% και 12,5% αντίστοιχα, χαρουπιών ελληνικής παραγωγής. Από τη μελέτη των αποτελεσμάτων συνεπάγεται ότι η προσθήκη χαρουπιών σε ποσοστό 10% στο πλήρες σιτηρέσιο των παχυνομένων χοίρων, που είχε την πιο ενεργητική επίδραση στις αποδόσεις : αύξηση του σωματικού βάρους κατά 3,3%(Ρ<_0,05), αύξηση του βάρους σφάγιου κατά 3,4%(Ρ<_0,005), καθώς και μείωση της συχνότητας εμφάνισης διαρροϊκών κοπράνων κατά 65%(Ρ<_0,05), φαίνεται να συνδέεται με ένα οριακό ποσοστό ταννινών στο εν λόγω σιτηρέσιο, το οποίο ήταν για τις ολικές ταννίνες το 0,35%, για τις συμπυκνωμένες ταννίνες το 0,09% και την πρωτεϊνη που καταβυθίζεται κατά τη δημιουργία του συμπλόκου ταννινών-πρωτεϊνών με την ποσότητα των 11,7 mg BSA/gv. Τέλος η προσθήκη των χαρουπιών συνεπάγεται μείωση της πεπτικότητας την κατά Weende θρεπτικών ουσιών
The present work constitutes study of efficiency of feed utilization for fattening pigs after the addition on carob. Four experimental circles were held with the use of 40 piglets per cirlce from the weaning time(at the age of 30 days). In each experimental circle 40 weaning piglets were selected and they were separated in 4 teams A,B,C and D, each one with 10 piglets (5 male and 5 female). Four types of experimental ration were prepared (A, B, C and D), one for each of the 4 groups, with the addition of carobs at a rate of 10% in the ration of of fattening piggs presumed bigger body weight 3,3%(P<_0,05), heavier carcass weight 3,4% (P<_0,005) and leads to a reduction of appearance of diarrhoeic excrements at 65%(P<_0,005), it seems have been connected with a bearable limited tannins percentage in the ration, included in this ration for the total tannins 0,35% condensed tannins 0,009% and for the protein precipitation capacity during the formation of complex tannin-protein must not been exceed the limit of 11,7mg BSA/gr. At the end, the addition of carobs leads to a reduction of coefficients digestibility of Weende nutritions substances(P<_0,05)

PhD Thesis / Διδακτορική Διατριβή
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis

Χαρούπι
Tannins
Diet
Swine, Nutrition
Ταννίνες
Carob
Χοίροι, Διατροφή
Σιτηρέσιο
Πεπτικότητα
Digestibility

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (EL)
Aristotle University of Thessaloniki (EN)

Ελληνική γλώσσα
Αγγλική γλώσσα

2008
2009-07-09T07:53:25Z


Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Σχολή Επιστημών Υγείας, Τμήμα Κτηνιατρικής

This record is part of 'IKEE', the Institutional Repository of Aristotle University of Thessaloniki's Library and Information Centre found at http://ikee.lib.auth.gr. Unless otherwise stated above, the record metadata were created by and belong to Aristotle University of Thessaloniki Library, Greece and are made available to the public under Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International license (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0). Unless otherwise stated in the record, the content and copyright of files and fulltext documents belong to their respective authors. Out-of-copyright content that was digitized, converted, processed, modified, etc by AUTh Library, is made available to the public under Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International license (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0). You are kindly requested to make a reference to AUTh Library and the URL of the record containing the resource whenever you make use of this material.
info:eu-repo/semantics/openAccess



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.