Investigation of the flavor profile of the edible olives of "Kalamata" variety after SPME sampling

 
see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*
share




2009 (EN)
Διερεύνηση της σύστασης του πτητικού κλάσματος της βρώσιμης ελιάς Καλαμών
Investigation of the flavor profile of the edible olives of "Kalamata" variety after SPME sampling

Στραφιώτης, Σταμάτιος-Δαυΐδ Γεωργίου

Στην παρούσα εργασία καταβλήθηκε προσπάθεια για το χαρακτηρισμό του αρώματος της επιτραπέζιας ελιάς της ποικιλίας Καλαμών η οποία ανήκει στις διατηρημένες σε άλμη φυσικώς ώριμες ελιές. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ταυτοποίηση των πτητικών συστατικών που συνεισφέρουν στο άρωμα.Για την παραλαβή των πτητικών συστατικών από τα δείγματα χρησιμοποιήθηκε η τεχνική της μικροεκχύλισης στερεάς φάσης (SPME). Για το διαχωρισμό και την ταυτοποίησή τους χρησιμοποιήθηκε η τεχνική της αέριας χρωματογραφίας.Ως ανιχνευτές χρησιμοποιήθηκαν το φασματόμετρο μάζας (GC-MS) και ο ανιχνευτής ιονισμού φλόγας (FID). Για να διερευνηθεί ο αριθμός των πτητικών συστατικών που συνεισφέρουν εντονότερα στο άρωμα των δειγμάτων, εφαρμόσθηκε και η αεριοχρωματογραφική τεχνική στην οποία ως ανιχνευτής αξιοποιείται πλην του FID και το ανθρώπινο αισθητήριο της όσφρησης (GCO = Gas Chromatography-Olfactometry).
The aim of the present work was to determine the volatile compounds which are responsible for the flavor of the table olives of Kalamata variety. Particular emphasis was given to the identification of the volatile components contributing to the flavor. In order to extract the volatiles from the samples, the technique of solid phase microextraction (SPME) was used. The separation and identification of the volatiles was obtained using the technique of Gas Chromatography. A mass spectrometer (GC-MS) and a flame ionization detector (FID) were used as detectors. Moreover, the gas chromatographic technique was used for investigating the number of the volatiles that strongly influence the aroma of the samples. In this technique, in addition to the FID, the human sensory organ of olfaction (GCO = Gas Chromatography-Olfactometry) was used as a detector, as well.

info:eu-repo/semantics/masterThesis
Postgraduate Thesis / Μεταπτυχιακή Εργασία

Volatile components
Table olives
SPME
Πτητικά συστατικά
Αρωμα
Kalamata variety
Βρώσιμη ελιά
Flavor
Ελιά καλαμών

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (EL)
Aristotle University of Thessaloniki (EN)

Greek
English

2009
2009-11-10T10:22:51Z


Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Σχολή Θετικών Επιστημών, Τμήμα Χημείας

This record is part of 'IKEE', the Institutional Repository of Aristotle University of Thessaloniki's Library and Information Centre found at http://ikee.lib.auth.gr. Unless otherwise stated above, the record metadata were created by and belong to Aristotle University of Thessaloniki Library, Greece and are made available to the public under Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International license (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0). Unless otherwise stated in the record, the content and copyright of files and fulltext documents belong to their respective authors. Out-of-copyright content that was digitized, converted, processed, modified, etc by AUTh Library, is made available to the public under Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International license (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0). You are kindly requested to make a reference to AUTh Library and the URL of the record containing the resource whenever you make use of this material.
info:eu-repo/semantics/openAccess



*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)