The effect of salinity, putrescine and calcium on the viability of apple embryos (Malus x domestica Borkh. 'Golden Delicious' during their in vitro germination

 
see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*
share




2009 (EN)
Η επίδραση της αλατότητας της πουτρεσκίνης και του ασβεστίου στη ζωτικότητα εμβρύων μηλιάς κατά την in vitro φύτρωσή τους
The effect of salinity, putrescine and calcium on the viability of apple embryos (Malus x domestica Borkh. 'Golden Delicious' during their in vitro germination

Τζίτζιρα, Ματινιώ Νικολάου

The effects of salinity (NaCl), of diamine putrescine (Put) and calcium (CaCl2) on the in vitro germination capacity and viability of apple ‘Golden Delicious’ embryos, were investigated in five experiments where were assessed:1. The ability of in vitro germinating apple embryos to modify the pH and electric conductivity (Ec) of the aqueous agar-solidified substrate.2. The effect of substrate pH (pH = 4, 5, 6, or 8) on the in vitro germination capacity of apple embryos.3. The effect of NaCl (0, 25, 50, 100, 150, 200 mM) on the in vitro germination and viability of apple embryos.4. The effect of NaCl (0, 50, 100 mM) combined with putrescine (2 mM) on the in vitro germination and viability of apple embryos.5. The effect of NaCl (0, 50, 100 mM) combined with CaCl2 (10 and 20 mM) on the in vitro germination and viability of apple embryos. In all experiments germination parameters (% and rate), viability parameters (chlorophyll content) and growth parameters (hypocotyl and epicotyl growth of young seedlings) were recorded. The results showed that: (a) Viable embryos had the ability to modify the pH and Ec of the substrate to their advantage, during their germination, (b) Salinity (>50 mM NaCl) inhibited germination and decreased viability of the embryos, (c) Putrescine did not exert any beneficial effect on the germination capacity of salinity-stressed embryos, (d) Calcium reversed the inhibiting effect of NaCl and improved embryo germination and subsequent seedling growth in salinity-stress conditions.
Ερευνήθηκε η επίδραση της αλατότητας (NaCl), της διαμίνης πουτρεσκίνης (Put) και του ασβεστίου (CaCl2) στην ικανότητα in vitro φύτρωσης και ζωτικότητα εμβρύων μηλιάς ‘Golden Delicious’, με πέντε πειράματα όπου μελετήθηκαν τα παρακάτω: 1. Η ικανότητα εμβρύων μηλιάς να μεταβάλλουν το pH και την ηλεκτρική αγωγιμότητα (Ec) του υποστρώματος, κατά την in vitro φύτρωσή τους. 2. Η επίδραση του pH του υποστρώματος (pH = 4, 5, 6, 7 ή 8) στην in vitro φυτρωτική ικανότητα εμβρύων μηλιάς. 3. Η επίδραση του NaCl (0, 25, 50, 100, 150, 200 μΜ) στην in vitro φύτρωση και ζωτικότητα εμβρύων μηλιάς. 4. Η επίδραση του NaCl (0, 50, 100 mM) σε συνδυασμό με πουτρεσκίνη (2 mM) στην in vitro φύτρωση και ζωτικότητα εμβρύων μηλιάς. 5. Η επίδραση του NaCl (0, 50, 100 mM) σε συνδυασμό με CaCl2 (10 και 20 mM) στην in vitro φύτρωση και ζωτικότητα εμβρύων μηλιάς. Σε όλα τα πειράματα καταγράφηκαν οι παράμετροι φύτρωσης (% και ταχύτητα), ζωτικότητας (περιεκτικότητα σε χλωροφύλλη) και παράμετροι αύξησης (αύξηση υποκοτύλης και επικοτύλης των αρτιβλάστων). Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι: (α) Ζώντα έμβρυα είχαν την ικανότητα να μεταβάλλουν το pH και την Ec του υποστρώματος, κατά την φύτρωσή τους, (β) Η αλατότητα (>50 mM NaCl) ανέστειλε την φύτρωση και μείωσε την ζωτικότητα των εμβρύων, (γ) Η πουτρεσκίνη δεν βελτίωσε την φύτρωση εμβρύων σε συνθήκες καταπόνησης από αλατότητα, (δ) Το ασβέστιο ανέτρεψε την ανασταλτική επίδραση του NaCl και απεκατέστησε την φυτρωτική ικανότητα και μετέπειτα εξέλιξη των αρτιβλάστων σε συνθήκες αλατότητας.

info:eu-repo/semantics/masterThesis
Postgraduate Thesis / Μεταπτυχιακή Εργασία

Apple embryos
Calcium
Αλατότητα
Πουτρεσκίνη
Putrescine
Εμβρυα μηλιάς
Ασβέστιο
Salinity

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (EL)
Aristotle University of Thessaloniki (EN)

2009
2009-12-08T08:58:53Z


Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Γεωπονική Σχολή

This record is part of 'IKEE', the Institutional Repository of Aristotle University of Thessaloniki's Library and Information Centre found at http://ikee.lib.auth.gr. Unless otherwise stated above, the record metadata were created by and belong to Aristotle University of Thessaloniki Library, Greece and are made available to the public under Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International license (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0). Unless otherwise stated in the record, the content and copyright of files and fulltext documents belong to their respective authors. Out-of-copyright content that was digitized, converted, processed, modified, etc by AUTh Library, is made available to the public under Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International license (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0). You are kindly requested to make a reference to AUTh Library and the URL of the record containing the resource whenever you make use of this material.
info:eu-repo/semantics/openAccess



*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)