Protein profile of several greek and foreign grape varieties

 
see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*
share




2009 (EN)
Πρωτεϊνικό προφίλ ορισμένων ελληνικών και ξενικών οινοποιήσιμων ποικιλιών
Protein profile of several greek and foreign grape varieties

Γιάννος, Στέργιος

Στα πλαίσια της προσπάθειας, για μια ευρύτερη γνωριμία με το πρωτεϊνικό δυναμικό ορισμένων ελληνικών οινοποιήσιμων ποικιλιών και σύγκρισή τους με αντίστοιχες ξενικές, αναλύθηκαν 16 γλεύκη λευκών ποικιλιών από διάφορες αμπελουργικές περιοχές της Ελλάδας. Η ανάλυση των δειγμάτων γλεύκους για τον προσδιορισμό του πρωτεϊνικού τους προφίλ πραγματοποιήθηκε με τη χρήση της SDS - PAGE ηλεκτροφόρησης, όπου χρησιμοποιείται μια πηκτή πολυακρυλαμιδίου ως μέσο υποστήριξης και SDS (Sodium Dodecyl Sulfate) ως μέσο αποδόμησης των πρωτεϊνών. Αρχικά έγινε αξιολόγηση της μεθόδου (ηλεκτροφόρηση) και ειδικότερα στο σημείο που σχετίζεται με την απομόνωση των πρωτεϊνών από τα διάφορα γλεύκη. Εξετάστηκαν τρείς μέθοδοι απομόνωσης, η καταβύθιση με αιθανόλη, η λυοφιλίωση μετά από καταβύθιση με θειικό αμμώνιο και η συμπύκνωση με γλυκόλη πολυαιθυλενίου μετά από διήθηση σε μεμβράνες διαχωρισμού, με την τελευταία να επιλέγεται ως πιο εύχρηστη και πιο αξιόπιστη. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήθηκε η τροποποιημένη μέθοδος Bradford για να υπολογιστεί η συγκέντρωση των διαλυτών πρωτεϊνών στο γλεύκος των διαφόρων ποικιλιών. Το πρωτεϊνικό άζωτο κυμάνθηκε από 4,58 – 25,02 g/l για το γλεύκος από τους συμβατικούς αμπελώνες και από 7,08 - 18,4 g/l για το γλεύκος από τους αντίστοιχους βιολογικούς. Τέλος, μετά από ηλεκτροφόρηση, επετεύχθη η κατανομή των πρωτεϊνών του γλεύκους σε διάφορες ζώνες. Το μεγαλύτερο μέρος των πρωτεϊνών εντοπίστηκε στην περιοχή των μικρών έως μέσων ΜΒ, οι οποίες φαίνεται να είναι υπεύθυνες για το πρόβλημα που εμφανίζεται σε λευκούς οίνους και γλεύκη, γνωστό ως πρωτεϊνικό θόλωμα.
Sixteen musts of white grape varieties, from several greek viticultural regions, were analyzed using SDS - PAG Electrophoresis in order to determine their protein profile. Initially, the method (electrophoresis) was evaluated and especially to the point that is related with the isolation of the protein. Then, using the Bradford method, the concentration of the soluble protein was estimated in the different musts. The protein nitrogen was fluctuated from 4,58 to 25,05 mg/lt concerning the musts that come from grapes of conventional vineyards and from 7,08 to 18,4 mg/l concerning the musts that come from grapes of organic vineyards. With the use of SDS - PAG Electrophoresis, the distribution of the proteins in several zones was succeded. The biggest part of the proteins was found in the area of the low or the middle molecular weights, which are responsible for a usual protein defect of white wines.

info:eu-repo/semantics/masterThesis
Postgraduate Thesis / Μεταπτυχιακή Εργασία

Proteins
Ηλεκτροφόρηση
Electrophoresis
Πρωτεϊνες
Grape, Juice

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (EL)
Aristotle University of Thessaloniki (EN)

Greek

2009
2009-12-08T11:10:57Z


Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Γεωπονική Σχολή

This record is part of 'IKEE', the Institutional Repository of Aristotle University of Thessaloniki's Library and Information Centre found at http://ikee.lib.auth.gr. Unless otherwise stated above, the record metadata were created by and belong to Aristotle University of Thessaloniki Library, Greece and are made available to the public under Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International license (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0). Unless otherwise stated in the record, the content and copyright of files and fulltext documents belong to their respective authors. Out-of-copyright content that was digitized, converted, processed, modified, etc by AUTh Library, is made available to the public under Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International license (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0). You are kindly requested to make a reference to AUTh Library and the URL of the record containing the resource whenever you make use of this material.
info:eu-repo/semantics/openAccess



*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)