Επίδραση της διατροφικής προσθήκης γλυκάνισου (pimpinella anisum L.) στις αποδόσεις και τα χαρακτηριστικά του σφάγιου κρεοπαραγωγών ορνιθίων

 
see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*
share




2009 (EN)
The effect of dietary supplementation with anise seeds (Pimpinella anisum L.) on the performance and carcass quality of broiler chickens
Επίδραση της διατροφικής προσθήκης γλυκάνισου (pimpinella anisum L.) στις αποδόσεις και τα χαρακτηριστικά του σφάγιου κρεοπαραγωγών ορνιθίων

Αναστασιάδου, Μαρία Αριστείδη

The dietary effect of ground anise seeds (Pimpinella anisum L.) and a-tocopheryl acetate on the performance and carcass characteristics of broilers was determined.Three hundred and twenty (320) Ross broilers were used from the age of 1 to 42 days. The broilers were randomly allocated into four dietary treatments (M, E, A-5, A-10) and were placed on 16 experimental cages (4 replicates per treatment, of 20 broilers each). Broilers in treatment M (control) were fed on a typical diet based on wheat and soybean meal while those in treatments E, A-5, A-10 were fed on the same diet supplemented with 200mg a-tocopheryl acetate (E) and 5 or 10 g anise seeds per kg of feed, respectively.Final body weight and daily gain significantly increased (P<0.05) in treatments containing a-tocopheryl acetate or anise seeds in comparison to treatment M (control). Warm and chilled carcass yield of broilers, carcass yield in edible tissue and bones, as well as edible tissue content in crude protein, ether extract, dry matter and ash did not significantly affected by the dietary addition of anise seeds and a-tocopheryl acetate. Carcass colour on breast and thigh, with or without skin, was gradually (P<0.05) more light by the increased inclusion rate of anise seeds.Although the level of cholosterole did not affected, the addition of anise seeds contributed to significant (P<0.05) reduction of triglycerides in blood serum.Also, the concentration of enzymes ALP, ALT, CK, LDH, γ-GT and AST did not affected by the inclusion of a-tocopheryl acetate and anise seeds in broilers’ diets.In conclusion, the addition of anise seeds in broilers’ diets could have some positive effects on the performance and some carcass quality characteristics. More research, although, is needed in order to confirm the results of present study.
Για τη μελέτη της επίδρασης της διατροφικής προσθήκης αλεσμένων σπόρων γλυκάνισου (Pimpinella anisum L.), διεξήχθη ένα πείραμα συγκριτικής διατροφής με 320 συνολικά ορνίθια, τύπου Ross, ηλικίας νεοσσού ημέρας, μέχρι την ηλικία των 42 ημερών.Η εκτροφή πραγματοποιήθηκε στο δάπεδο σε κλειστό πτηνοτροφείο του Αγροκτήματος του Α.Π.Θ.. Η χορήγηση τροφής και νερού ήταν κατά βούληση. Τα 320 ορνίθια του πειράματος κατανεμήθηκαν τυχαία σε τέσσερις διατροφικές επεμβάσεις.Κάθε επέμβαση περιελάμβανε 4 επαναλήψεις των 20 ορνιθίων η καθεμία.Κατά τη διάρκεια των 42 ημερών του πειράματος στα ορνίθια της ομάδας Μ (Μάρτυρας) χορηγήθηκε ένα τυπικό εμπορικό μίγμα κρεοπαραγωγής με βάση το σιτάρι και το σογιάλευρο.Στα ορνίθια των άλλων τριών επεμβάσεων χορηγήθηκε το μίγμα του μάρτυρα (Μ) με την προσθήκη 200 mg οξικής α-τοκοφερόλης (Ε) ή αλεσμένων σπόρων γλυκάνισου, σε ποσότητες 5 και 10g/kg, αντίστοιχα. Έτσι, οι 4 διατροφικές ομάδες που δημιουργήθηκαν ήταν οι εξής: Μ, Ε, Γ-5 και Γ-10. Στο τέλος του πειράματος σε 80 ορνίθια (20 ανά ομάδα) υπολογίστηκε η απόδοση σε θερμό και ψυχρό σφάγιο και μετρήθηκε ο χρωματισμός του δέρματος με ειδικό φωτόμετρο. Σε 10 ορνίθια ανά ομάδα (40 συνολικά) προσδιορίστηκε η απόδοση του ψυχρού σφαγίου σε εδώδιμο ιστό και οστά, καθώς επίσης η περιεκτικότητα του εδώδιμου ιστού σε πρωτεΐνη, λίπος ξηρή ουσία και τέφρα. Ακόμη, σε 16 συνολικά ορνίθια (4 ανά ομάδα), πριν τη σφαγή, πραγματοποιήθηκε αιμοληψία για τον προσδιορισμό ορισμένων βιοχημικών παραμέτρων. Το τελικό σωματικό βάρος και ο ρυθμός ανάπτυξης των ορνιθίων ήταν σημαντικά ( P<0,05) μεγαλύτερα στις επεμβάσεις που περιείχαν οξική α-τοκοφερόλη σπόρους γλυκάνισου, σε σύγκριση με το μάρτυρα. Η καλύτερη εκμετάλλευση τροφής παρατηρήθηκε στην επέμβαση με το χαμηλότερο ποσοστό συμμετοχής γλυκάνισου (Γ–5). Η απόδοση των ορνιθίων σε θερμό και ψυχρό σφάγιο, η περιεκτικότητα του σφαγίου σε εδώδιμο ιστό και οστά, καθώς επίσης και η περιεκτικότητα του εδώδιμου ιστού σε πρωτεΐνη, λίπος, ξηρή ουσία και τέφρα δεν επηρεάστηκαν από τη συμμετοχή του γλυκάνισου στο σιτηρέσιο. Το χρώμα, του σφαγίου, στο μηρό και το στήθος, ήταν προοδευτικά ανοικτότερο με την προσθήκη γλυκάνισου στο σιτηρέσιο.Ακόμη, η προσθήκη γλυκάνισου , δεν επηρέασε το επίπεδο της χοληστερόλης αλλά συνέβαλε σε σημαντική μείωση των τριγλυκεριδίων στον ορό του αίματος. Τέλος, οι συγκεντρώσεις των ενζύμων ΑLP, ALT, CK, LDH, γ-GT και AST δεν επηρεάστηκαν σημαντικά. Συμπερασματικά, ο διατροφικός εμπλουτισμός των σιτηρεσίων των κρεοπαραγωγών ορνιθίων με γλυκάνισο μπορεί έχει ορισμένες θετικές επιδράσεις στις αποδόσεις και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του σφαγίου. Θα χρειαστεί, ωστόσο, περαιτέρω έρευνα για την επιβεβαίωση των ευρημάτων της παρούσης εργασίας.

info:eu-repo/semantics/masterThesis
Postgraduate Thesis / Μεταπτυχιακή Εργασία

Κρεοπαράγωγα ορνίθια
Γλυκάνισος
Ποιότητα σφάγιου
Ορθική α-τοκοφερόλη
Αποδόσεις
Βιοχημικές παράμετροι
Blood parameters
A-tocopheryl acetate
Carcass quality
Broilers
Performance
Anise seeds

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (EL)
Aristotle University of Thessaloniki (EN)

Greek

2009
2009-12-14T08:10:40Z


Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Γεωπονική Σχολή

This record is part of 'IKEE', the Institutional Repository of Aristotle University of Thessaloniki's Library and Information Centre found at http://ikee.lib.auth.gr. Unless otherwise stated above, the record metadata were created by and belong to Aristotle University of Thessaloniki Library, Greece and are made available to the public under Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International license (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0). Unless otherwise stated in the record, the content and copyright of files and fulltext documents belong to their respective authors. Out-of-copyright content that was digitized, converted, processed, modified, etc by AUTh Library, is made available to the public under Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International license (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0). You are kindly requested to make a reference to AUTh Library and the URL of the record containing the resource whenever you make use of this material.
info:eu-repo/semantics/openAccess



*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)