Αποδόσεις και χαρακτηριστικά σφάγιου κρεοπαραγωγών ορνιθίων στα σιτηρέσια των οποίων προστέθηκε μελισσόχορτο (Melissa Officinalis L.)

 
see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*
share




2009 (EN)
Performance and carcass characteristics of broiler chichens as affected by the dietary supplementation of a-tocopheryl acetate, and lemon balm (Melissa Officinalis L.)
Αποδόσεις και χαρακτηριστικά σφάγιου κρεοπαραγωγών ορνιθίων στα σιτηρέσια των οποίων προστέθηκε μελισσόχορτο (Melissa Officinalis L.)

Παπιγγιώτη, Ελεονώρα Νικολάου

The dietary effect of lemon balm flowers, leaves and stems (Melissa officinalis L.) and a-tocopheryl acetate on the performance and carcass characteristics of broilers was determined. Three hundred and twenty (320) Ross broilers were used from the age of 1 to 42 days. The broilers were randomly allocated into four dietary treatments (M, E, ME-5, ME-10) and were placed on 16 experimental cages (4 replicates per treatment). Broilers in treatment M (control) were fed on a typical diet based on wheat and soybean meal while those in treatments E, ME-5 and ME-10 were fed on the same diet supplemented with 200mg a-tocopheryl acetate, and 5 or 10 g lemon balm flowers, leaves and stems per kg of feed, respectively. Final body weight and daily gain significantly increased (P<0.05) in treatment ME-5 in comparison to all other treatments. Warm and chilled carcass yield of broilers, carcass yield in edible tissue and bones, as well as edible tissue content in crude protein, ether extract, moisture and ash did not significantly affected by the dietary addition of the lemon balm and a-tocopheryl acetate. Carcass colour on breast and thigh, with or without skin, was gradually (P<0.05) more light by the increased inclusion rate of lemon balm. Although the level of cholosterole did not affected, the addition of aromatic plants contributed to significant (P<0.05) reduction of triglycerides in blood serum. Finally, the concentration of enzymes ALP, ALT, CK, LDH, γ-GT and AST did not affected by the inclusion of a-tocopheryl acetate and lemon balm in broilers’ diets. In conclusion, the addition of lemon balm in broilers’ diets did not affect their performance and carcass characteristics but had a positive effect on carcass colour and triglycerides level in blood serum.
Για την μελέτη της επίδρασης της διατροφικής προσθήκης μελισσόχορτου (Μelissa οfficinalis L.) στην απόδοση και τα χαρακτηριστικά του σφαγίου κρεοπαραγωγών ορνιθίων διεξήχθη ένα πείραμα συγκριτικής διατροφής με 320 συνολικά ορνίθια, τύπου Ross, ηλικίας νεοσσού ημέρας μέχρι την ηλικία των 42 ημερών. Η εκτροφή πραγματοποιήθηκε στο κλειστό πτηνοτροφείο του Αγροκτήματος του Α.Π.Θ. Η χορήγηση τροφής και νερού ήταν κατά βούληση. Τα 320 ορνίθια του πειράματος κατανεμήθηκαν τυχαία σε τέσσερις διατροφικές επεμβάσεις. Κάθε επέμβαση περιελάμβανε 4 επαναλήψεις των 20 ορνιθίων η καθεμία. Κατά τη διάρκεια των 42 ημερών του πειράματος στα ορνίθια της ομάδας Μ (Μάρτυρας) χορηγήθηκε ένα τυπικό εμπορικό σιτηρέσιο με βάση το σιτάρι και το σογιάλευρο. Στα ορνίθια των άλλων 3 ομάδων χορηγήθηκε το μίγμα του μάρτυρα (Μ) με την προσθήκη 200mg οξικής α- τοκοφερόλης (Ε) ή αλεσμένων φύλλων και βλαστών μελισσόχορτου σε ποσότητες 5 και 10g/kg αντίστοιχα. Έτσι οι 4 διατροφικές ομάδες που δημιουργήθηκαν ήταν οι εξής: (M, E, ME-5 και ME-10). Στο τέλος του πειράματος σε 80 ορνίθια (20 ανά ομάδα) υπολογίστηκε η απόδοση σε θερμό και ψυχρό σφάγιο και μετρήθηκε ο χρωματισμός του δέρματος με ειδικό φωτόμετρο. Σε 10 ορνίθια ανά ομάδα (40 συνολικά) προσδιορίστηκε η απόδοση του ψυχρού σφάγιου σε εδώδιμο ιστό και οστά, καθώς και η περιεκτικότητα του εδώδιμου ιστού σε πρωτεΐνη, λίπος, ανόργανες ουσίες και υγρασία. Ακόμη, σε 16 ορνίθια (4 ανά ομάδα), πριν τη σφαγή, πραγματοποιήθηκε αιμοληψία για τον προσδιορισμό ορισμένων βιοχημικών παραμέτρων. Το τελικό σωματικό βάρος και ο ρυθμός ανάπτυξης των ορνιθίων ήταν σημαντικά (P<0,05) μεγαλύτερα στις επεμβάσεις που περιείχαν μελισσόχορτο και στις δύο αναλογίες (ΜΕ-5, ΜΕ-10) σε σύγκριση με το μάρτυρα. Η καλύτερη εκμετάλλευση τροφής παρατηρήθηκε στην επέμβαση ΜΕ-5. Η απόδοση των ορνιθίων σε θερμό και ψυχρό σφάγιο, η περιεκτικότητα του σφαγίου σε εδώδιμο ιστό και οστά, καθώς επίσης και η περιεκτικότητα του εδώδιμου ιστού σε πρωτεΐνη, λίπος, ανόργανες ουσίες και υγρασία δεν επηρεάστηκαν από τη συμμετοχή του μελισσόχορτου στο σιτηρέσιο. Το χρώμα του σφάγιου, στο μηρό και το στήθος ήταν προοδευτικά ανοιχτότερο με την προσθήκη μελισσόχορτου στο σιτηρέσιο. Τέλος η προσθήκη του μελισσόχορτου δεν επηρέασε το επίπεδο της χοληστερόλης αλλά συνέβαλε σε σημαντική μείωση των τριγλυκεριδίων στον ορό του αίματος. Ακόμη οι συγκεντρώσεις των ενζύμων ALP, ALT, CK, LDH,γ-GT και AST δεν επηρεάστηκαν σημαντικά.

info:eu-repo/semantics/masterThesis
Postgraduate Thesis / Μεταπτυχιακή Εργασία

Αιθέρια έλαια
Βιοχημικές παράμετροι
Κρεοπαραγωγά ορνίθια
Blood parameters
Μελισσόχορτο
Lemon balm
Carcass quality
Κατανάλωση τροφής
Broilers
a-tocopheryl acetate
Performance
Ρυθμός ανάπτυξης

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (EL)
Aristotle University of Thessaloniki (EN)

2009
2009-12-16T07:49:02Z


Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Γεωπονική Σχολή

This record is part of 'IKEE', the Institutional Repository of Aristotle University of Thessaloniki's Library and Information Centre found at http://ikee.lib.auth.gr. Unless otherwise stated above, the record metadata were created by and belong to Aristotle University of Thessaloniki Library, Greece and are made available to the public under Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International license (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0). Unless otherwise stated in the record, the content and copyright of files and fulltext documents belong to their respective authors. Out-of-copyright content that was digitized, converted, processed, modified, etc by AUTh Library, is made available to the public under Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International license (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0). You are kindly requested to make a reference to AUTh Library and the URL of the record containing the resource whenever you make use of this material.
info:eu-repo/semantics/openAccess



*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)