Άφοροι (;) πειραματισμοί στις παρυφές του μοντερνισμού: το “νέο μυθιστόρημα” (“nouveau roman”) στην ελληνική πεζογραφία

 
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριοΆφοροι (;) πειραματισμοί στις παρυφές του μοντερνισμού: το “νέο μυθιστόρημα” (“nouveau roman”) στην ελληνική πεζογραφία

Μπακογιάννης, Μιχαήλ

Κείμενο ομιλίας (25.5.2007) στο οποίο εξετάζεται η απήχηση που είχε το «νέο μυθιστόρημα» στην ελληνική πεζογραφία. Σε ό,τι αφορά την εισαγωγή του «νέου μυθιστορήματος» στην Ελλάδα, επισημαίνεται, ο πρωταγωνιστικός ρόλος του περιοδικού "Κριτική" αλλά και ο ρόλος άλλων εντύπων της εποχής ("Νέα Πορεία", "Μήνες", "Επιθεώρηση Τέχνης"). Παρατηρείται ότι, στις ευάριθμες ελληνόγλωσσες μελέτες που γράφτηκαν από το 1980 κ.εξ., το «νέο μυθιστόρημα» αντιμετωπίζεται κατά κανόνα με κριτήρια ιστορικο-γραμματολογικά. Διαπιστώνεται, επίσης, ότι οι πειραματισμοί του «νέου μυθιστορήματος» δεν ευδοκίμησαν στην ελληνική πεζογραφία της περιόδου 1950-1960. Ως σημαντικότεροι λόγοι αναφέρονται η εσωστρέφεια της ελληνικής κριτικής και ο ιδεολογικά φορτισμένος λόγος της, ο «ατροφικός» πεζογραφικός μοντερνισμός της Γενιάς του 1930 και η ανάγκη των μεταπολεμικών πεζογράφων να εκφράσουν το ιστορικό βίωμα. Από το 1960 κ.εξ., διαπιστώνεται ότι η απήχηση του «νέου μυθιστορήματος» στην ελληνική πεζογραφία γίνεται εντονότερη, όπως φαίνεται από την εξέταση μέρους του έργου της Τατιάνας Γκρίτση-Μιλλιέξ, της Κωστούλας Μητροπούλου, του Γιώργου Χειμωνά, του Ε. Χ. Γονατά, του Άρη Αλεξάνδρου και του Χριστόφορου Μηλιώνη. Ωστόσο, τονίζεται πως η σχέση της ελληνικής μεταπολεμικής πεζογραφίας με το «νέο μυθιστόρημα» παρέμεινε εκλεκτική, γιατί τόσο ο ιστορικός θεματικός ιστός όσο και οι συμβάσεις του ρεαλισμού δεν επλήγησαν ανεπανόρθωτα.Συμπερασματικά, σημειώνεται ότι η απήχηση του «νέου μυθιστορήματος» στην ελληνική πεζογραφία, αν και είναι μεταβαλλόμενη, είναι τελικά ανιχνεύσιμη, στοιχείο που μπορεί να τροφοδοτήσει την περαιτέρω φιλολογική και συγκριτολογική έρευνα.

Conference / Συνέδριο
info:eu-repo/semantics/conferenceObject

Νέο μυθιστόρημα
Nouveau roman
Ελληνική πεζογραφία

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (EL)
Aristotle University of Thessaloniki (EN)

Ελληνική γλώσσα

2012-06-17T11:08:30Z
2007


Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Φιλοσοφική Σχολή, Τμήμα Φιλολογίας

Διά-κείμενα, vol. 9 [2007] p.45-60 [Published Version]

This record is part of 'IKEE', the Institutional Repository of Aristotle University of Thessaloniki's Library and Information Centre found at http://ikee.lib.auth.gr. Unless otherwise stated above, the record metadata were created by and belong to Aristotle University of Thessaloniki Library, Greece and are made available to the public under Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International license (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0). Unless otherwise stated in the record, the content and copyright of files and fulltext documents belong to their respective authors. Out-of-copyright content that was digitized, converted, processed, modified, etc by AUTh Library, is made available to the public under Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International license (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0). You are kindly requested to make a reference to AUTh Library and the URL of the record containing the resource whenever you make use of this material.
info:eu-repo/semantics/openAccess*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.