Αξιολόγηση του γλυκαιμικού δείκτη του διαιτολογίου ως παράμετρο επίδρασης της μητρικής διατροφής στην εξέλιξη της κύησης

 
see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*
share




2015 (EN)
Αξιολόγηση του γλυκαιμικού δείκτη του διαιτολογίου ως παράμετρο επίδρασης της μητρικής διατροφής στην εξέλιξη της κύησης

Τσακουμάκη, Φωτεινή Σταματίου

The aim of the present study was threefold: a. to estimate Dietary Glycemic Index (GI) and Dietary Glycemic Load (GL) in a sample of pregnant women, as well as, evaluate the Dietary GI as a measure of the effect of maternal diet on - b. 2nd trimester amniotic fluid amino acid concentration and c. fetal and neonatal somatometric parameters. Eighty-six women- between the 16th and 26th gestational week, that underwent amniocentesis for prenatal diagnosis participated in the study. Dietary assessment was carried out using a semi-quantitative Food Frequency Questionnaire. All questionnaires were administered in a private face-to-face interview format by registered dieticians. The estimation of Dietary GI and Dietary GL was carried out according to the literature; white bread was the reference food. AF specimens had been retrieved using a 20G spinal needle under ultrasound guidance. Fetal weight and birth weight centiles were computed according to birth weight and ultrasound based gestational age at delivery, using the ASTRAIA software (Astraia software GmbH, Munich, Germany). Reversed-phase high performance liquid chromatography was used to determine amniotic fluid free amino acid concentration. The SPSS version 15.0 was used for all statistical analyses. The mean values for Dietary GI and Dietary GL were 72.8 and 140.6, respectively. Under the conditions of the present study, and based on the “what if” scenarios analysis, Dietary GI, as well as, Dietary GL were considered as an insufficient dietary tool. Therefore, a new measure “adjusted Dietary GL” was estimated. Factor Analysis was conducted in order to explore amniotic fluid amino acids intercorrelations. A statistically significant positive correlation (r=0.238 , p<0.05) was recorded between adjusted Dietary GL and the amino acid factor on which taurine, glycine, cysteine and tyrosine had high loading. In addition, a statistically significant but negative correlation was observed between fetal weight and the aforementioned amino acid factor. The results of the present study indicate that Dietary GI and Dietary GL could be valuable tools for improving the assessment of pregnancy outcome. However, further investigation is needed in order to elucidate their impact on fetal growth and development, since impaired fetal growth and birth weight predispose the newly born, through the respective fetal programming mechanisms, to an increased susceptibility for chronic diseases in adult life. In this frame, the application of metabolomic techniques in conjunction with the study of dietary patterns during pregnancy may help towards the elucidation of the mechanisms by which maternal nutritional management can influence intrauterine growth and birth outcome.
Ο σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν: α. ο υπολογισμός του Γλυκαιμικού Δείκτη του διαιτολογίου (ΓΔδιαιτολογίου) και του Γλυκαιμικού Φορτίου του διαιτολογίου (ΓΦδιαιτολογίου) σε δείγμα εγκύων γυναικών, β. η αξιολόγηση του ΓΔδιαιτολογίου ως παράμετρο επίδρασης της μητρικής διατροφής στη σύσταση του αμνιακού υγρού (ΑΥ) σε ελεύθερα αμινοξέα, κατά το 2ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, και γ. η αξιολόγηση του ΓΔδιαιτολογίου ως παράμετρο επίδρασης της μητρικής διατροφής σε σωματομετρικές παραμέτρους εμβρυϊκής και νεογνικής ανάπτυξης. Στη μελέτη έλαβαν μέρος 82 γυναίκες, μεταξύ της 16ης και 26ης εβδομάδας κύησης, οι οποίες θα υποβάλλονταν σε προγραμματισμένη αμνιοπαρακέντηση για προγεννητικό έλεγχο. Η συλλογή των δεδομένων που σχετίζονται με τις διατροφικές συνήθειες, πραγματοποιήθηκε με ημιποσοτικό ερωτηματολόγιο συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων το οποίο συμπληρώθηκε κατά τη διάρκεια προσωπικής συνέντευξης από κλινικό διαιτολόγο-διατροφολόγο. Ο υπολογισμός του ΓΔδιαιτολογίου, και του ΓΦδιαιτολογίου πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, ενώ ως τρόφιμο αναφοράς επιλέχθηκε το άσπρο ψωμί. Η λήψη του αμνιακού υγρού πραγματοποιήθηκε με τη χρήση 20 G spinal βελόνας υπό την καθοδήγηση υπερήχου. Ο υπολογισμός του εμβρυϊκού βάρους και της εκατοστιαίας θέσης βάρους γέννησης πραγματοποιήθηκε με τη χρήση του λογισμικού προγράμματος ASTRAIA (Astraia software GmbH, Munich, Germany). Ο προσδιορισμός των ελεύθερων αμινοξέων στο αμνιακό υγρό (ΑΥ) πραγματοποιήθηκε με χρωματογραφία υψηλής απόδοσης – αντίστροφης φάσης (Krause et al., 1995). Η στατιστική ανάλυση πραγματοποιήθηκε με τη χρήση του στατιστικού πακέτου SPSS, 15.0 (SPSS Inc., Chicago, IL) Η μέση τιμή που καταγράφθηκε για τον ΓΔδιαιτολογίου ήταν 72,8, ενώ για το ΓΦδιαιτολογίου 140,6. Για το συγκεκριμένο δείγμα γυναικών και έπειτα από εφαρμογή ανάλυσης σεναρίων που αφορούσαν το ΓΔδιαιτολογίου κρίθηκε απαραίτητη η αναζήτηση ενός περισσότερο αξιόπιστου διατροφικού εργαλείου. Γι’ αυτό το λόγο, υπολογίστηκε το ΓΦδιαιτολογίου. Ωστόσο, υπήρξαν γυναίκες οι οποίες παρουσίαζαν διαφορετική συμπεριφορά ως προς την πρόσληψη υδατανθράκων και την επίδραση αυτών ως μεμονωμένο παράγοντα στη διαμόρφωση της τιμής του ΓΦδιαιτολογίου. Επομένως, θεωρήθηκε απαραίτητη η αναζήτηση ενός «κοινού» μέτρου για τη μελέτη της δυνητικής επίδρασης της ποιότητας των υδατανθράκων στην εξέλιξη και την έκβαση της κύησης. Το νέο αυτό μέτρο ήταν το «προσαρμοσμένο» ΓΦδιαιτολογίου (ΓΦadjδιαιτολογίου). Έπειτα από την εφαρμογή Παραγοντικής Ανάλυσης για το σχηματισμό παραγόντων αμινοξέων, ο ΓΦadjδιαιτολογίου παρουσίασε μέτριας έντασης στατιστικά σημαντική συσχέτιση (r=0.238 , p<0.05) με τον παράγοντα στον οποίο τα αμινοξέα του ΑΥ, ταυρίνη, γλυκίνη, κυστεΐνη, τυροσίνη είχαν υψηλές φορτίσεις. Επιπλέον, σημειώθηκε συσχέτιση μεταξύ του εμβρυϊκού βάρους και του συγκεκριμένου παράγοντα αμινοξέων (r=-0.214 , p<0.05). Το διατροφικό και ορμονικό περιβάλλον μέσα στο οποίο αναπτύσσεται το έμβρυο, διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στον καθορισμό της ανάπτυξής του. Ωστόσο, η πολυπλοκότητα των μηχανισμών που διέπουν την εμβρυϊκή ανάπτυξη καθιστά τα μέχρι τώρα ευρήματα απλές ενδείξεις, οι οποίες δεν επιτρέπουν πιθανές τροποποιήσεις των διατροφικών συστάσεων για τις έγκυες γυναίκες. Ολοένα και περισσότερες ερευνητικές ομάδες επενδύουν στη μεταβολομική ανάλυση, για τη χαρτογράφηση βιολογικών υγρών, όπως αίμα, ούρα και ΑΥ. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την ολιστική προσέγγιση του διατροφικού «προφίλ» της εγκύου, θα μπορούσε να θέσει περισσότερο τεκμηριωμένες κατευθυντήριες γραμμές για την ανάπτυξη νέων διατροφικών οδηγιών οι οποίες θα στοχεύουν στη μείωση του επιπολασμού των κύριων χρόνιων ασθενειών.

info:eu-repo/semantics/masterThesis
Postgraduate Thesis / Μεταπτυχιακή Εργασία

Pregnancy
Γλυκαιμικός Δείκτης
Amniotic Fluid
Αμνιακό Υγρό
Εγκυμοσύνη
Dietary Glycemic Index

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (EL)
Aristotle University of Thessaloniki (EN)

Greek

2015
info:eu-repo/date/embargoEnd/2018-03-01
2016-10-17T11:22:47Z


Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Σχολή Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, Τμήμα Γεωπονίας

This record is part of 'IKEE', the Institutional Repository of Aristotle University of Thessaloniki's Library and Information Centre found at http://ikee.lib.auth.gr. Unless otherwise stated above, the record metadata were created by and belong to Aristotle University of Thessaloniki Library, Greece and are made available to the public under Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International license (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0). Unless otherwise stated in the record, the content and copyright of files and fulltext documents belong to their respective authors. Out-of-copyright content that was digitized, converted, processed, modified, etc by AUTh Library, is made available to the public under Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International license (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0). You are kindly requested to make a reference to AUTh Library and the URL of the record containing the resource whenever you make use of this material.
info:eu-repo/semantics/embargoedAccess



*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)