Βυζαντινές επιδράσεις στην πολιτική και την πολιτισμική εξέλιξη του μεσαιωνικού ρωσικού κράτους (9ος-12ος αι.)

 
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριοΒυζαντινές επιδράσεις στην πολιτική και την πολιτισμική εξέλιξη του μεσαιωνικού ρωσικού κράτους (9ος-12ος αι.)

Δεληκάρη, Αγγελική

Το χριστιανικό βάπτισμα του Ρώσου ηγεμόνα Βλαδίμηρου Α΄ το έτος 988 και συνακόλουθα ο γάμος του με την πορφυρογέννητη πριγκίπισσα Άννα, αδελφή του αυτοκράτορα Βασιλείου Β΄ του Βουλγαροκτόνου, εγκαινιάζει επίσημα την πρόσδεση του ρωσικού κράτους στο άρμα της Βυζαντινής κοινοπολιτείας. Το κύρος του Βλαδίμηρου ως γαμπρού και πνευματικού τέκνου του Βυζαντινού αυτοκράτορα, καθώς και ως ηγεμόνα, η εξουσία του οποίου πηγάζει απευθείας από τον χριστιανικό Θεό αυξάνεται, καθώς ανήκει και επίσημα πλέον στην οικογένεια των χριστιανών ηγεμόνων της Ευρώπης. Η Ρωσία μπορεί να αναπτύσσει στο εξής στενότερες επαφές με τα κράτη της Δύσης και ιδιαίτερα με το Βυζάντιο. Στο εσωτερικό του πολυεθνικού αυτού κράτους η Εκκλησία θα αποτελέσει αναπόσπαστο μέρος της κρατικής οργάνωσης. Ταύτοχρονα με τον εκχριστανισμό σημειώνεται η διείσδυση στη χώρα του βυζαντινού πνευματικού και υλικού πολιτισμού. Οι βυζαντινές επιδράσεις γίνονται εμφανείς σε πολλούς τομείς, όπως η αρχιτεκτονική, η εικονογραφία, η γραμματεία κ.ά. Η προσέγγιση στη βυζαντινή πραγματικότητα και η επίδρασή της κατέστη εντονότερη, όταν ανέλαβε την εξουσία ο γιος και διάδοχος του Βλαδίμηρου, Γιαροσλάβος ο Σοφός (1019-1054), ο οποίος μετέτρεψε το Κίεβο, πρωτεύουσα του ρωσικού κράτους, σε μεσαιωνική μεγαλούπολη, πρότυπο μίμησης για τις υπόλοιπες ρωσικές πόλεις, όπως το Νόβγκοροντ και αργότερα το Βλαντιμίρ στην ηγεμονία του Σουζντάλ. Η εξωτερική πολιτική που ακολούθησε συνέδεσε τη χώρα με δυναστικούς οίκους της Ευρώπης και εισήγαγε στο Κίεβο μια κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα που ευνοούσε την ανάπτυξη διαφορετικών πνευματικών επιρροών και τάσεων. Αν και ο πολιτικός βίος της Ρωσίας σημαδεύτηκε τόσο από τις ενδοδυναστικές έριδες όσο και από εξωτερικούς εχθρούς, πάντα αναδεικνύονταν ικανοί ηγεμόνες, έτοιμοι να διασφαλίσουν την ακεραιότητα του ρωσικού κράτους. Μια από τις σημαντικότερες μορφές ήταν και ο Βλαδίμηρος Μονομάχος, ο οποίος μετά τη νίκη του εναντίον των Κουμάνων, φρόντισε με εσωτερικά μέτρα να καλύψει νομικά τις ασθενείς ομάδες, αποδίδοντας κοινωνική δικαιοσύνη. Για πρώτη φορά στο έργο του “Νουθεσία” (ρωσ. Poučenie) διατυπώνονται στα Ρωσικά θεμελιακές αρχές της πολιτικής θεωρίας του Βυζαντίου. Οι σχέσεις των Ρώσων με τους Βυζαντινούς–Έλληνες έχουν μια μακρά παράδοση, η οποία συνεχίζεται με επιτυχία έως σήμερα. Οι ισχυροί δεσμοί που ένωναν στο παρελθόν τους δύο λαούς διατηρήθηκαν ακατάλυτοι επηρεάζοντας συχνά τον πολιτικό αλλά και τον πολιτισμικό βίο και των δύο χωρών.

Conference / Συνέδριο
info:eu-repo/semantics/conferenceObject

Βυζαντινο-ρωσικές σχέσεις
Medieval Russia
Κράτος Κιέβου
Byzantine-russian relations

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (EL)
Aristotle University of Thessaloniki (EN)

Ελληνική γλώσσα

2016-10-24T20:10:06Z


Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Φιλοσοφική Σχολή, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας

This record is part of 'IKEE', the Institutional Repository of Aristotle University of Thessaloniki's Library and Information Centre found at http://ikee.lib.auth.gr. Unless otherwise stated above, the record metadata were created by and belong to Aristotle University of Thessaloniki Library, Greece and are made available to the public under Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International license (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0). Unless otherwise stated in the record, the content and copyright of files and fulltext documents belong to their respective authors. Out-of-copyright content that was digitized, converted, processed, modified, etc by AUTh Library, is made available to the public under Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International license (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0). You are kindly requested to make a reference to AUTh Library and the URL of the record containing the resource whenever you make use of this material.
info:eu-repo/semantics/openAccess*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.