Διαγράμματα ροής παρασκευής μπύρας και σύστημα ISO 22.000

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας   

Αποθετήριο :
@νάκτησις   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*



Διαγράμματα ροής παρασκευής μπύρας και σύστημα ISO 22.000

Αφεντούλη, Αλίκη

doctoral
Thesis (BSc)
Thesis

2021

2021


Η μπύρα ή αλλιώς στην ελληνική γλώσσα «Ζύθος» είναι ένα αλκοολούχο ποτό που παράγεται από τη σακχαροποίηση του αμύλου και την αλκοολική ζύμωση των σακχάρων. Η περιεκτικότητά της σε αλκοόλ είναι σχετικά χαμηλή και κυμαίνεται συνήθως από 4 έως 6% αλκοόλ κατ’ όγκο. Το άμυλο και τα ένζυμα, που προκαλούν τη σακχαροποίηση προέρχονται, κατά κανόνα, από δημητριακά που έχουν υποστεί βυνοποίηση, συνήθως κριθάρι και σιτάρι. Στη μπύρα γίνεται και προσθήκη λυκίσκου, αρωματικού φυτού το οποίο, εκτός από το άρωμά του, προσδίδει στη μπύρα δροσιστική πικράδα και δρα σαν φυσικό συντηρητικό, ενώ μπορούν να προστεθούν και άλλα αρωματικά κατά περίπτωση όπως βότανα ή φρούτα. Η βιομηχανία παραγωγής μπύρας είναι σήμερα πολύ ανεπτυγμένη, oι μικρές ζυθοποιίες άντεξαν και αναπτύχθηκαν την περίοδο της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Η Ελληνική Ζυθοποιία αριθμεί πλέον περισσότερες από 40 μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις σε διάφορα μέρη της χώρας, οι οποίες προσφέρουν υψηλής ποιότητας προϊόντα εξαιτίας των ποιοτικών πρώτων υλών και του τεχνικά καταρτισμένου ελληνικού επιστημονικού προσωπικού. Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει ως στόχο την εφαρμογή συστημάτων ασφάλειας τροφίμων, και πιο συγκεκριμένα του HACCP (Hazard Analysis Critical Control Points), σε ζυθοπαραγωγικές μονάδες. Μέσω του εντοπισμού των Κρίσιμων Σημείων Ελέγχου επιτυγχάνεται η διασφάλιση της ποιότητας της παραγόμενης μπύρας, καθώς προλαμβάνεται η δράση πιθανών κινδύνων. Παράλληλα, αναπτύσσονται πλήρως τα προαπαιτούμενα προγράμματα που πρέπει να εγκαταστήσει και να εφαρμόσει η επιχείρηση έτσι ώστε να είναι εναρμονισμένη με την Ευρωπαϊκή και Ελληνική Νομοθεσία και τους διεθνείς κανόνες Ορθής Βιομηχανικής και Υγιεινής Πρακτικής (GMP &GHP). Το εργαλείο που έχουν οι βιομηχανίες τροφίμων στην προσπάθειά τους να βελτιώσουν την προσφερόμενη ποιότητα των προϊόντων τους, να προλαμβάνουν τυχόν σφάλματα και κινδύνους, να μειώνουν την φθορά του εξοπλισμού και να είναι σύμφωνες την κείμενη νομοθεσία και στους κανόνες ασφαλείας, συμπυκνώνεται στο διεθνές πρότυπο ISO 22000:2005 για την Υγιεινή και Ασφάλεια των τροφίμων. Η εφαρμογή του κρίνεται αναγκαία και τα οφέλη μέσω της αύξησης των πωλήσεων και της εμπιστοσύνης των καταναλωτών αντισταθμίζουν το όποιο υψηλό κόστος εγκατάστασής του.

Μ > Μπύρα, Βιομηχανία της - Ελλάδα - Έρευνα

Μπύρα, Βιομηχανία της - Ελλάδα - Έρευνα

Ελληνική γλώσσα

ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας
Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων (Φλώρινα)




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.