Κατανομή ορισμένων ιχνοστοιχείων στα υπέργεια τμήματα φυτών μαλακού σίτου ποικιλίας Νέστος

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2003 (EL)
Κατανομή ορισμένων ιχνοστοιχείων στα υπέργεια τμήματα φυτών μαλακού σίτου ποικιλίας Νέστος

Σπύρου, Αγγελική
Τύπας, Χαρίσιος

Μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα ήταν άγνωστο ότι τα ιχνοστοιχεία βόριο (Β), ψευδάργυρος (Zn), μαγγάνιο (Mn), μολυβδαίνιο (Mo), χαλκός (Cu) και χλώριο (Cl), ήταν αναγκαία για την ομαλή ανάπτυξη των φυτών. Οι κυριότεροι λόγοι ήταν ότι τα στοιχεία αυτά χρειάζονταν σε πολύ μικρές ποσότητες και οι ουσίες που χρησιμοποιούσαν για την παρασκευή των θρεπτικών διαλυμάτων, δεν ήταν απόλυτα καθαρές, αλλά περιείχαν ασήμαντα ποσά από τα στοιχεία αυτά. Ωστόσο, τα ποσά αυτά ήταν ικανά να αναπληρώσουν τις ανάγκες των φυτών που καλλιεργούνταν στα υδατικά διαλύματα. Καθώς η αναλυτική χημεία και η τεχνολογία προόδευσαν, έγινε εφικτή η παρασκευή χημικών ουσιών, απαλλαγμένων από την παρουσία άλλων στοιχείων. Ως αποτέλεσμα αυτού, αλλά και άλλων ερευνών και παρατηρήσεων, υπήρξε η διαπίστωση της αναγκαιότητας των ιχνοστοιχείων (Καρατάγλης, 1992). Η κυριότερη και η πιο συνηθισμένη κατάταξη των απαραίτητων θρεπτικών στοιχείων του φυτού είναι αυτή που βασίζεται στις σχετικές ποσότητες των θρεπτικών στοιχείων που απαιτούνται για την κανονική ανάπτυξη των φυτών. Έτσι, υπάρχουν τα μακροστοιχεία που βρίσκονται στα φυτά σε σχετικά μεγάλες ποσότητες και τα ιχνοστοιχεία που βρίσκονται σε σχετικά μικρότερες ποσότητες. Μακροστοιχεία είναι: ο άνθρακας (C), το υδρογόνο (Η), το οξυγόνο (Ο), το άζωτο (Ζ), ο φώσφορος (Ρ), το θείο (S), το κάλιο (Κ), το ασβέστιο (Ca), το μαγνήσιο (Μg) και ως ιχνοστοιχεία τα: ο σίδηρος (Fe), το μαγγάνιο (Mn), ο ψευδάργυρος (Zn), ο χαλκός (Cu), το μολυβδαίνιο (Μο), το βόριο (Β), το χλώριο (Cl) (Σιμώνης, 1995).

Thesis
NonPeerReviewed

Σιτηρά

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

Ελληνική γλώσσα

2003


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.