Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2011 (EL)
Τα μανιιτάρια

Πλιάτσικα, Μάρθα

Με τη λέξη «μανιτάρια» ονομάζονται οι μακροσκοπικές καρποφορίες εγγενούς αναπαραγωγής ορισμένων μυκήτων, στην πλειονότητα τους βασιδιοµυκήτων και δευτερευόντως ασκομυκήτων. Οι μύκητες περιλαμβάνονται στους μικροοργανισμούς, δηλ. στους οργανισµούς που έχουν διαστάσεις µικρότερες από τη διακριτική ικανότητα του γυµνού ανθρώπινου µατιού (0,1 mm). Οι µύκητες αυτοί οι οποίοι σε κάποια φάση του βιολογικού τους κύκλου σχηµατίζουν καρποφορίες που, ανάλογα µε το είδος, µπορεί να είναι από µερικά δέκατα του χιλιοστού έως και πάνω από µισό µέτρο χαρακτηρίζονται και µακροµύκητες. Ο όρος “µύκης” χρησιµοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον Θεόφραστο (3ος π.Χ. αιώνας) για να χαρακτηρίσει ακριβώς τα µανιτάρια. Η λέξη “µανιτάρι” είναι παραφθορά της λέξης “αµανίτης” που χαρακτηρίζει τα είδη του πολύ σηµαντικού γένους Amanita και κατ’ επέκταση είδη µε σαρκώδεις καρποφορίες. Τα καταγραµένα σήµερα είδη είναι περίπου 80.000- 90.000 αλλά αυτό εκτιµάται ότι δεν αντιπροσωπεύει παρά το 5% περίπου των υπαρχόντων ειδών (κάθε χρόνο ανακαλύπτονται δεκάδες έως εκατοντάδες νέα είδη).

Thesis
NonPeerReviewed

Μανιτάρια - Καλλιέργεια

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

Ελληνική γλώσσα

2011


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.