ISO 9000:2000-HACCP: εφαρμογή σε μικρές επιχειρήσεις

RDF 

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο



Σημασιολογικός εμπλουτισμός/ομογενοποίηση από το EKT

2007 (EL)
ISO 9000:2000-HACCP: εφαρμογή σε μικρές επιχειρήσεις

Χαλκιάς, Ιωάννης

Στην καθημερινότητα ο όρος ποιότητα χρησιμοποιείται αρκετά συχνά άλλες φορές για να αναφερθεί στον τρόπο ζωής και άλλες φορές αναφέρεται στα προϊόντα - υπηρεσίες. Όμως αν μας ζητούσαν να ορίσουμε τι είναι ποιότητα μάλλον θα δυσκολευόμασταν σε αρκετές περιπτώσεις. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο όρος είναι πολυδιάστατος, έχει τεχνικές, οικονομικές, κοινωνικές, πολιτιστικές, πολιτικές και ηθικές διαστάσεις ή προεκτάσεις. Η ποιότητα είναι ένα χαρακτηριστικό που πρέπει να έχει ένα προϊόν ή μια υπηρεσία. Με τον όρο προϊόν αναφερόμαστε στο αποτέλεσμα μιας διεργασίας. Η υπηρεσία είναι ένα αποτέλεσμα με κατεύθυνση το πελάτη. Το αποτέλεσμα αυτό παράγεται όταν ο οργανισμός επιτελεί λειτουργίες που σαν σκοπό έχουν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες και τις προσδοκίες του πελάτη. Η Μελισσοκομική Δωδεκανήσου είναι μία μικρή επιχείρηση στην οποία εξετάζουμε πως εφαρμόζονται και πώς λειτουργούν κάποια πρότυπα ποιότητας σε σχέση με το μέγεθος της επιχείρησης καθώς και τις δυσκολίες που προκύπτουν από αυτό. Αυτά τα πρότυπα ποιότητας είναι το ISO 9000:2000 και το HACCP. Η εφαρμογή και η λειτουργία των προτύπων αυτών στοχεύει στο να καταστήσει την εταιρία πιο ανταγωνιστική σε σχέση με τις υπόλοιπες καθώς και στο να αποκτήσει μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς από αυτό που ήδη κατέχει. Πιο αναλυτικά το HACCP είναι η ανάλυση της διαδικασίας παραγωγής για κάθε προϊόν που παράγεται από βιομηχανία τροφίμων. Είναι δηλαδή το εργαλείο το οποίο μας βοηθά να παράγουμε ασφαλή προϊόντα. Επίσης αποτελεί ένα σύστημα διαχείρισης, βασισμένο στην κοινή λογική που αποσκοπεί στην πρόληψη των προβλημάτων. Απαιτείται εξειδικευμένο προσωπικό που να κατανοεί πλήρως την λειτουργία του συστήματος, όπως και ολοκληρωμένη γνώση των προϊόντων, των πρώτων υλών και των διαδικασιών παραγωγής σε σχέση με τους παράγοντες που προκαλούν κινδύνους για την υγεία του καταναλωτή. Για την αποτελεσματική εφαρμογή του συστήματος προαπαιτείται η εφαρμογή των κανόνων Ορθής Βιομηχανικής Πρακτικής και Ορθής Υγιεινής Πρακτικής, δηλαδή απαιτήσεις για εγκαταστάσεις, εξοπλισμό, συντήρησης κλπ.

Thesis
NonPeerReviewed

Διασφάλιση ποιότητας
Μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2007


cc_by_nc_nd



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.