Εφαρμογή του συστήματος HACCP στην παραγωγική διαδικασία του παγωτού

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2005 (EL)
Εφαρμογή του συστήματος HACCP στην παραγωγική διαδικασία του παγωτού

Περάκη, Σοφία-Ειρήνη

Το παγωτό αποτελεί ένα θρεπτικό γαλακτοκομικό προϊόν το οποίο στη χώρα μας καταναλώνεται κυρίως κατά τους θερινούς μήνες από όλες τις ηλικιακές ομάδες του πληθυσμού. Η πρώτη βιομηχανία παρασκευής παγωτού ιδρύθηκε το 1851 στην Βαλτιμόρη των ΗΠΑ αλλά η μεγάλη ανάπτυξη του κλάδου έγινε μετά το 1920 λόγω της μεγάλης ανάπτυξης των τεχνολογιών ψύξης. Στις μέρες μας τα είδη των παγωτών είναι αναρίθμητα και καθορίζονται από την νομοθεσίας κάθε χώρας ανάλογα με τα συστατικά, τη μορφή τους και τους τρόπους επεξεργασίας που ακολουθούνται κατά την παραγωγή τους. Η ύπαρξη πολλών συστατικών η πολυπλοκότητα στην επεξεργασία και η απαίτηση για ασφαλή προϊόντα, οδήγησαν τις βιομηχανίες παγωτού στην εφαρμογή ενός συστήματος με σκοπό την παραγωγή ασφαλών προϊόντων. Το σύστημα αυτό είναι το σύστημα Ανάλυση Επικινδυνότητας στα Κρίσιμα Σημεία Ελέγχου (HACCP) το οποίο συγχρόνως με την αυστηρή εφαρμογή των κανόνων της Ορθής Βιομηχανικής Πρακτικής οδηγεί σε τρόφιμα απαλλαγμένα από κινδύνους – ασφαλή για κατανάλωση. Για να είναι αποτελεσματικό το σύστημα HACCP θα πρέπει να αναλυθεί κάθε στάδιο της παραγωγής του παγωτού και να εντοπιστούν οι πιθανοί κίνδυνοι από τις πρώτες ύλες ως την αποθήκευση του παγωτού στα ψυγεία. Επίσης θα πρέπει να οριστούν οι κατάλληλες ανά περίπτωση διορθωτικές ενέργειες που θα πρέπει να ακολουθηθούν σε περίπτωση που το σύστημα ελέγχου εντοπίσει κάποια απόκλιση.

Thesis
NonPeerReviewed

Γαλακτοκομία - Ελλάδα
Γαλακτοκομικά προϊόντα - Βιομηχανία και εμπόριο
Ποιοτικός έλεγχος

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

Ελληνική γλώσσα

2005


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.