Μαζική επικοινωνία στις συνθήκες της σύγχρονης επιστημονικής τεχνικής επανάστασης

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2008 (EL)
Μαζική επικοινωνία στις συνθήκες της σύγχρονης επιστημονικής τεχνικής επανάστασης

Καφτηράνη, Στέλλα

Ο άνθρωπος στη διαρκή προσπάθειά του να επιβιώσει κατόρθωσε να δαμάσει τη φύση και να την αξιοποιήσει. Αρχικά επέλεξε την τροφή του και αξιοποίησε τη φωτιά, ελέγχοντας τη δύναμή της. Το άλλο μεγάλο και σημαντικό βήμα, στην εξέλιξη του παγκόσμιου πολιτισμού, ήταν η ανακάλυψη και η χρησιμοποίηση της γραφής. Με αυτήν αποτύπωσε τη σκέψη του, μετέδωσε την πείρα του και εξυπηρέτησε την οργάνωση της ζωής. Η ανακάλυψη της γραφής, δηλαδή της απόδοσης του προφορικού λόγου με γραφικά σύμβολα, αποτελεί τη μεγαλύτερη πολιτισμική επανάσταση όλων των εποχών. Από τα παλιά χρόνια ένιωσαν την ανάγκη να μπορούν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους. Τη θέση τους πήρε η φωτιά, η οποία δημιούργησε άλλη μια ακόμη μορφή οπτικής επικοινωνίας, χάρη στην οποία πραγματοποιήθηκε η ανταλλαγή μηνυμάτων μεταξύ μεγαλύτερων αποστάσεων. Μετά ανακαλύφτηκε ο ηλεκτρικός τηλέγραφος του Μορς. Ο τηλέγραφος αποτέλεσε για περισσότερα από 150 χρόνια το μοναδικό μέσο αποστολής μηνυμάτων σε μακρινές αποστάσεις. Στην αρχή του εικοστού αιώνα, η επαναστατική εφεύρεση του τηλεφώνου κατέστησε δυνατή την φωνητική επικοινωνία μεταξύ απομακρυσμένων ομιλητών σε ολόκληρο τον κόσμο. Αργότερα, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, αφού συνδέθηκαν με δημόσια δίκτυα, επέτρεψαν την ανάπτυξη ενός μεγάλου εύρους επικοινωνιακών μέσων και μέσων αποστολής και διαχείρισης μηνυμάτων. Για πρώτη φορά από την εποχή του Γουτεμβέργιου ο αποδέκτης της πληροφορίας γίνεται πομπός και αντιστρόφως. Είναι αδύνατο να αγνοηθεί το Ίντερνετ στις μέρες μας, αφού ακόμα και αυτοί που δεν διαθέτουν κάποιο ηλεκτρονικό υπολογιστή ή δεν έχουν τη δυνατότητα να «διερευνήσουν το Διαδίκτυο», δεν μπορούν να παραβλέψουν την ύπαρξή του. Η τεχνολογική εξέλιξη στον τομέα της ασύρματης δικτύωσης, σε συνδυασμό με την εμφάνιση των φορητών υπολογιστών, έδωσε τη δυνατότητα στους χρήστες να διαβάζουν μηνύματα ηλεκτρικού ταχυδρομείου και να έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε παγκόσμια πληροφοριακά δίκτυα σχεδόν από οπουδήποτε. Οι βίο-επικοινωνίες θεωρούνται πολύ σημαντικές. Ο βίος μας προσφέρει πρότυπα που έχουν εφαρμογή σε νέες, ευέλικτες και αξιόπιστες συσκευές και τεχνικές επικοινωνίας. Η ανάπτυξη των βίο-επικοινωνιών μπορεί να επηρεάσει τόσο τους υπεύθυνους για τη λήψη αποφάσεων, όσο και το ευρύ κοινό, προς μία νέα διάσταση βίο-εκπαίδευσης και διεθνούς συνεργασίας. Η όραση, λοιπόν, η ακοή, ο ήχος και η φωτιά ήταν τα πρωτόγονα μέσα τηλεπικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων, τους τρόπους τους εφευρίσκει.

Thesis
NonPeerReviewed

Επικοινωνία - Τεχνολογικές καινοτομίες

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

Ελληνική γλώσσα

2008


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.