Η παράδοση του καρναβαλιού στην Κοζάνη ως πολιτισμική, ηθολογική και κοινωνική έκφραση

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2009 (EL)
Η παράδοση του καρναβαλιού στην Κοζάνη ως πολιτισμική, ηθολογική και κοινωνική έκφραση

Λυμπέρη, Ειρήνη

Το παρακάτω κείμενο είναι σημαντικό βοήθημα για τους ειδικούς που θα σκύψουν στο μέλλον πάνω από την Κοζανίτικη Αποκριά θέλοντας να εξηγήσουν τι είναι αυτό που κάνει μία ολόκληρη πόλη και χιλιάδες κατοίκους της να «βουλιάζει», κρατώντας την ζωντανή και μεταφέροντας στην πλάτη τους ό,τι έρχεται απ’ τα παλιά, τους ανθρώπους που μοχθούν για να συνεχιστεί η παράδοση. Η Κοζανίτικη Αποκριά είναι ένα έθιμο που προσελκύει κάθε χρόνο όλο και περισσότερο κόσμο που έρχονται να διασκεδάσουν, να τραγουδήσουν, να βγουν απ’ τη ρουτίνα της καθημερινότητας, να πιαστούν όλοι μαζί στο χορό των Φανών , να βγουν απ’ τη γκρίζα ζωή που τους εγκλωβίζει και να αποκτήσουν αξέχαστες εμπειρίες. Εκτός όμως απ’ το κέφι και τη διασκέδαση προσφέρει ανακούφιση στους επιχειρηματίες της πόλης, οι οποίοι κατά την περίοδο της Αποκριάς βλέπουν τα εισοδήματά τους να αυξάνονται σημαντικά. Η εργασία αυτή είναι μια έρευνα που αποσκοπεί να εντοπίσει τα ενδότερα μονοπάτια της Κοζανίτικης Αποκριάς. Θα δούμε την εξέλιξή της μέσα στο χρόνο και την μορφή με την οποία γιορτάζεται σήμερα. Δεν είναι απλώς ένα έθιμο που προσπαθεί χρόνια τώρα να κρατηθεί ζωντανό , αλλά είναι ένα κομμάτι της ζωής μας που δεν μπορούμε να αποχωριστούμε.

Thesis
NonPeerReviewed

Λαογραφία

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

Ελληνική γλώσσα

2009


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.