Ψυχολογικές και κοινωνικές επιπτώσεις των οικονομικών κρίσεων στην ελληνική κοινωνία

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2009 (EL)
Ψυχολογικές και κοινωνικές επιπτώσεις των οικονομικών κρίσεων στην ελληνική κοινωνία

Τόλιου, Αικατερίνη

Στην Ελλάδα ακόμα δεν έχουν φανεί σημαντικά οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης, παρά την συνεχόμενη αναφορά των μέσων ενημέρωσης για καταστροφές και χρέη και απολύσεις και γενικά τη συντονισμένη προσπάθειά τους να πανικοβάλλουν τον κόσμο. Αυτό δεν σημαίνει φυσικά ότι δεν υπάρχει πρόβλημα υπάρχει γιατί το κράτος πιέζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα. Ως κράτος μέλος του πιο σταθερού, μέχρι τώρα, οικονομικού και πολιτικού οικοδομήματος, η Ελλάδα θέλει να θεωρείται ως προχωρημένη και εξελισσόμενη χώρα, όχι ως μια οικονομία που κρατάει “πρόχειρα” τα βιβλία της και μετά αποφασίζει για ακόμη περισσότερες περικοπές και την κλασική ατάκα “Λιτότητα”. Η οικονομική κρίση αρχίζει πλέον να κτυπά την πόρτα της Ελλάδας όπως φαίνεται από τα στοιχεία της καταναλωτικής δαπάνης των Ελλήνων που βαίνει διαρκώς μειούμενη. Η οικονομική πολιτική που ασκήθηκε τόσα χρόνια δεν δημιούργησε τις αναγκαίες και αποτελεσματικές υποδομές ώστε οι Έλληνες πολίτες να μπορούν σήμερα να αντεπεξέλθουν και να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση γιατί η εσωτερική οικονομική κρίση προηγήθηκε της εισαγομένης. Σήμερα η αλόγιστη πώληση στρατηγικών οικονομικών μονάδων του Ελληνικού κράτους οι οποίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την άσκηση οικονομικής πολιτικής αποστερεί την δυνατότητα αυτή. Επίσης η αλόγιστη εισαγωγή αμέτρητων μεταναστών και λαθρομεταναστών πνίγει πλέον την ελληνική κοινωνία και παράλληλα η αύξηση της εισαγόμενης εγκληματικότητας δημιουργεί τις προϋποθέσεις απρόβλεπτης λαϊκής αντίδρασης η οποία όμως δεν έχει καμία σχέση με τα γεγονότα του Δεκέμβρη τα οποία αποτελούν υψηλού σχεδιασμού απόπειρα εσωτερικού διχασμού. Επίσης τα γεγονότα του Δεκέμβρη δημιουργούν το φόβο στους Έλληνες οι οποίοι σε λίγο θα παρακαλούν για περιορισμό και των δικών τους ελευθεριών. Η άρνηση των τοκογλύφων τραπεζιτών να μεταφέρουν στην πραγματική οικονομία την τεράστια επιχορήγηση της κυβέρνησης -28 δισ ευρώ- και η τεράστια αύξηση του δημόσιου χρέους θα οδηγήσει την χώρα ,εάν δεν αντιστραφεί- σε επικίνδυνες περιπέτειες. Χρειάζεται πολιτική απόφαση πλέον για την αντιμετώπιση της κρίσης και ρήξη με τις ομάδες οικονομικών συμφερόντων.

Thesis
NonPeerReviewed

Οικονομική κρίση
Ψυχολογία

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

Ελληνική γλώσσα

2009


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.