Παραγωγή, ποιότητα και διατροφική αξία της μπύρας

 
This item is provided by the institution :
TEI of West Macedonia
Repository :
@naktisis
see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*
share




2006 (EN)
Παραγωγή, ποιότητα και διατροφική αξία της μπύρας

Κουρτέση, Ειρήνη

Ζύθος, κοινώς μπύρα, ονομάζεται το αρωματικό και αφρώδες ποτό με μικρή περιεκτικότητα σε οινόπνευμα και με γεύση πικρής χούμελης, που παρασκευάζεται από την αλκοολική ζύμωση του ζυθογλεύκους που προέρχεται είτε μόνο από βύνη κριθαριού, είτε από βύνη κριθής και άλλες αμυλούχες ύλες ή εκχυλισμάτων αυτών ή από ζάχαρα, με προσθήκη λυκίσκου και νερού. Η μπύρα εκτός της αλκοόλης, του ανθρακικού οξέος και ορισμένης ποσότητας μη ζυμώσιμων υλών, περιέχει ακόμη και μικρές ποσότητες ζυμώσιμων υλών. Για την παρασκευή διάφορων ειδών μπύρας επιτρέπονται σε ορισμένες χώρες και η χρησιμοποίηση αντί της βύνης (από κριθάρι), καθαρού καλαμοσάκχαρου (από σακχαροκάλαμο ή τεύτλα) ή βυνοσακχάρου ή και αμυλοσακχάρου. Η ονομασία <<ζύθος>> όπως και η λέξη <<ζύμη>> και <<ζυμίτης>> προέρχεται πιθανός από το ελληνικό <<ζέω>> το οποίο σημαίνει όχι μόνο <<βράζω>> αλλά και <<αναβράζω>> <<φουσκώνω>>.

Thesis
NonPeerReviewed

Μπύρα, Βιομηχανία της - Ελλάδα - Έρευνα

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2006


cc_by_nc_nd



*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)