Οικονομική μετανάστευση: αίτια, μεγέθη, πολιτικές

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2010 (EL)
Οικονομική μετανάστευση: αίτια, μεγέθη, πολιτικές

Κεφαλληνού, Αλεξάνδρα

Με το όρο μετανάστευση εννοούμε το φαινόμενο της μετακίνησης του πληθυσμού από την πατρική του γη σε ξένες χώρες (η λεγόμενη εξωτερική μετανάστευση) ή σε άλλο τόπο της ίδιας χώρας (η λεγόμενη εσωτερική μετανάστευση) με σκοπό πάντα ,και στις δύο περιπτώσεις, την αναζήτηση μιας καλύτερης τύχης. Η μετακίνηση αυτή του πληθυσμού παρουσιάζεται όταν το περιβάλλον κοινωνικό , οικονομικό κλπ., μέσα στο οποίο ζει και κινείται το άτομο, δεν του παρέχει την δυνατότητα να εκπληρώσει τις επιδιώξεις του και να ικανοποιήσει τις φιλοδοξίες του. Τα αίτια παρουσιάζουν ποικιλομορφία και εντοπίζονται τόσο στην οικονομία και στην πολιτική των χωρών προέλευσης , όσο και στις προοπτικές της χώρας προσέλευσης. Η είσοδος των μεταναστών ,νόμιμη ή μη, επιφέρει διαδοχικές αλλαγές στην οικονομική και κοινωνική ζωή. Ο αριθμός των μεταναστών σηματοδότησε για την χώρα μας μία αλλαγή εποχής σε πολλά επίπεδα .Πλέον είμαστε σε θέση να την αντιληφθούμε άρα και να την αντιμετωπίσουμε με λογική και ανθρωπισμό. Από τα παραπάνω κρίνεται επιτακτική η ανάγκη η πολιτεία να λάβει σαφής θέση και ο πολίτης ενεργή στάση.

Thesis
NonPeerReviewed

Μετανάστες και μετανάστευση

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

Ελληνική γλώσσα

2010


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.