Ενδοπαρασιτώσεις των ιπποειδών

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2004 (EL)
Ενδοπαρασιτώσεις των ιπποειδών

Χατζηεφραιμίδης, Γεώργιος

Οι ενδοπαρασιτώσεις αποτελούν ένα από τα συχνότερα προβλήματα που απειλούν την υγεία των ιπποειδών. Οι ενδοπαρασιτώσεις οφείλονται στα ενδοπαράσιτα, τα οποία είναι μονοκύτταροι ή πολυκύτταροι οργανισμοί, που ζουν ορισμένα στάδια του βιολογικού τους κύκλου μέσα σε ένα ζώο-ξενιστή. Τα ενδοπαράσιτα εντοπίζονται σε διάφορα όργανα, ιστούς και σωματικές κοιλότητες των ιπποειδών. Επομένως, ανάλογα με την εντόπιση τους απομυζούν αίμα ή άλλα θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για την επιβίωση τους, σε βάρος πάντα του ξενιστή τους. Πρακτικά, όλα τα ιπποειδή μολύνονται από διάφορα είδη ενδοπαρασίτων. Μέχρι σήμερα έχουν ανευρεθεί περίπου 150 είδη παρασίτων που προσβάλουν τα ιπποειδή και είναι υπεύθυνα για την εκδήλωση των παρασιτικών τους νοσημάτων. Η μόλυνση των ιπποειδών από ενδοπαράσιτα έχει σημαντικές επιπτώσεις για την υγεία, ανάπτυξη και απόδοση τους. Η φύση της βλάβης που προκαλείται, εξαρτάται από το είδος των παρασίτων, τον αριθμό τους και την κατάσταση του ανοσοποιητικού συστήματος του ξενιστή (ιπποειδή), στη δεδομένη στιγμή της μόλυνσης. Τα ενδοπαράσιτα, στην προσπάθεια τους να προσαρμοστούν στον παρασιτικό τρόπο ζωής, επιβαρύνουν την υγεία των ξενιστών τους, με αποτέλεσμα οι τελευταίοι να οδηγούνται, ορισμένες φορές, στον θάνατο. Συνήθως, οι βλάβες που παρατηρούνται κατά τις ενδοπαρασιτωσεις των ιπποειδών είναι αναιμία, διάρροια, απίσχνανση, κολικός, προβλήματα απορρόφησης των τροφών, μείωση του ρυθμού ανάπτυξης κ.λ.π. Δεν πρέπει να παραληφθεί το γεγονός ότι οι ενδοπαρασιτώσεις, εκτός από τις επιπτώσεις που έχουν για την υγεία και ευζωία των ιπποειδών, επιφέρουν σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις και για τους εκτροφείς ιπποειδών. Ο θάνατος των καθαρόαιμων ίππων και κυρίως των πώλων, αποτελεί σημαντικό οικονομικό πλήγμα για τον εκτροφέα, λαμβάνοντας υπόψη πάντα και το κόστος για την εκτροφή αλλά και το κέρδος πώλησης των ζώων.

Thesis
NonPeerReviewed

Ζώα - Ασθένειες

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

Ελληνική γλώσσα

2004


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.