Εκτροφή σαλιγκαριών: παραγωγή, συστήματα εκτροφής και marketing

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2012 (EL)
Εκτροφή σαλιγκαριών: παραγωγή, συστήματα εκτροφής και marketing

Σεμπελίδου, Μαρία

Το σαλιγκάρι συγκαταλέγεται στα γαστερόποδα πνευμονοφόρα μαλάκια. Χαρακτηριστικότερο είδος είναι ο Κοχλίας ο πωματίας (Helix pomatia) κοινώς σαλιγκάρι. Έχει μακρόστενο σώμα που προεξέχει εν μέρει από το κέλυφος και κεφάλι, το οποίο φέρει δύο ζευγάρια κεραιών που συστέλλονται. Τρέφεται με φυτικές ύλες τις οποίες αποσπά από το υπόστρωμα ενώ κινείται αργά αφήνοντας ίχνη βλέννας και εμφανίζεται κυρίως τις βροχερές μέρες. Στην Ευρώπη έχουν καταγραφεί 400 είδη σαλιγκαριών και σε όλο τον κόσμο 4000 είδη. Στην Ελλάδα τρία κυρίως είδη θεωρούνται εδώδιμα, τα Helix lucorum, Helix pomatia και Helix aspersa.Από την αρχαιότητα τα σαλιγκάρια αποτελούσαν μέρος της διατροφής του ανθρώπου με ιδιαίτερη διατροφική αξία. Τα σαλιγκάρια πλέον εκτρέφονται σε μονάδες παραγωγής και διακινούνται στο διεθνές εμπόριο αποτελώντας έναν ξεχωριστό κλάδο. Η παραγωγή τους γίνεται σε μονάδες εκτροφής οι οποίες ακολουθούν διάφορες μεθόδους αναπαραγωγής και πάχυνσης. Οι κυριότερες μορφές είναι αυτές του “ανοικτού ή εκτατικού τύπου” και του “κλειστού ή εντατικού τύπου”. Γενικότερα έχει στηθεί μια ολόκληρη βιομηχανία γύρω από τα σαλιγκάρια παγκοσμίου μεγέθους. Στην Ελλάδα η εκτροφή σαλιγκαριών παρουσιάζει συνεχή ανάπτυξη και το ενδιαφέρον για τον συγκεκριμένο κλάδο έχει δώσει το έναυσμα για την πραγματοποίηση ημερίδων και σεμιναρίων με θέμα την εκτροφή των σαλιγκαριών σε ολόκληρη την Ελληνική επικράτεια. Απόδειξη των παραπάνω αποτελεί και η ένταξη της σαλιγκαροτροφίας ως επιλέξιμη επένδυση στα διάφορα αναπτυξιακά προγράμματα χρηματοδότησης, εθνικά και ευρωπαϊκά. Με την παρούσα εργασία επιχειρείται η παρουσίαση όλων των σταδίων της εκτροφής σαλιγκαριών ως επιχειρηματική δραστηριότητα, περιλαμβάνοντας την ίδρυση - εγκατάσταση μιας τέτοιας μονάδας, τις διαφορετικές μεθόδους εκτροφής, τα στοιχεία κόστους – απόδοσης, της ανάλυσης της συγκεκριμένης αγοράς και της καταγραφής των δεδομένων παραγωγής στην Ελλάδα.

Thesis
NonPeerReviewed

Σαλιγκάρια

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

Ελληνική γλώσσα

2012


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.