Πυρηνική σύντηξη: πειράματα ITER και HiPER

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2011 (EL)
Πυρηνική σύντηξη: πειράματα ITER και HiPER

Ρώμης, Σάμη

Η Ενέργεια αποτελεί σήμερα την βάση ανάπτυξης των πολιτισμών μας πάνω στην Γη και όχι μόνο. Εκατομμύρια είναι τα καλά που αποκτάμε μέσω αυτής. Κατά καιρούς πόλεμοι λαμβάνουν χώρα για τον έλεγχο της. Ακόμα για χάρη της καταστρέφουμε το φυσικό περιβάλλον και κατά συνεπεία την δικιά μας ευημερία. Οι περισσότεροι από εμάς δεν μπορούμε να φανταστούμε τα αποτελέσματα και της συνέπειες μιας επερχόμενης ενεργειακής κρίσης που θα προκληθεί από την μείωση των πρώτον υλών που χρησιμοποιούνται σήμερα. Η επιστήμη έχει κάνει κύριο στόχο της την εξασφάλιση νέων μορφών ενέργειας έτσι ώστε να αποτραπούν τα παραπάνω ενδεχόμενα. Η ανάπτυξη ανανεώσιμων και μη πηγών ενεργείας που μέχρι τώρα βρισκόταν είτε σε πειραματικό στάδιο είτε σε βιτρίνες, ως ατραξιόν για το φιλοθεάμον κείνο, τώρα βγαίνουν στην μαζική παραγωγή. Ενώ ο ορός Πράσινη Ανάπτυξη έχει γίνει πολίτικο σλόγκαν, τραπεζική διαφήμιση και άλλα έχοντας τρυπώσει για τα καλά στο μυαλό μας άλλα όχι στις ανάγκες μας οι οποίες αυξάνονται συνεχώς. Έτσι κρίνεται απαραίτητη η ανάπτυξη νέων μεθόδων οι οποίες θα δώσουν λύση στο παραπάνω πρόβλημα.Η Ευρώπη έχει επενδύσει πολλά πάνω σε αυτό το ίσως άπιαστο όνειρο που αν καταφέρει όμως να επιτευχθεί θα την αναδείξει σε Ενεργειακή Ηγέτιδα Δύναμη. Για να το επιτύχει αυτό έχει ακολουθήσει της δυο πιο ελπιδοφόρες προσεγγίσεις πάνω στο θέμα την Μαγνητική Σύντηξη και Σύντηξη Αδρανούς Περιορισμού οι οποίες εκπροσωπούνται από το πείραμα του ITER (International Thermonuclear Experimental Reactor) και το πείραμα του HiPER (High Powered Laser Energy Research) αντίστοιχα. Τα οποία και αναλύονται παρακάτω.

Thesis
NonPeerReviewed

Πυρηνική ενέργεια

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

Ελληνική γλώσσα

2011


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.