Οικονομικές διακυμάνσεις, πληθωρισμός και ανεργία: η ελληνική περίπτωση

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2012 (EL)

Οικονομικές διακυμάνσεις, πληθωρισμός και ανεργία: η ελληνική περίπτωση

Πούλος, Λουκάς

Όταν δημιουργείται διαφορά ανάμεσα στη συνολική ζήτηση και τη συνολική προσφορά της οικονομίας, τότε δημιουργούνται οικονομικές διακυμάνσεις ή οικονομικοί κύκλοι. Κάθε οικονομικός κύκλος χαρακτηρίζεται από δυο βασικές φάσεις: μια φάση ανόδου της οικονομικής δραστηριότητας και μια φάση καθόδου της οικονομικής δραστηριότητας. Μεταξύ των δυο φάσεων παρεμβάλλεται η φάση της κρίσης και η φάση της ύφεσης. Ως πλήρη απασχόληση ορίζεται το επίπεδο απασχόλησης του εργατικού δυναμικού όπου κάθε άτομο που μπορεί και θέλει να εργαστεί με βάση τον χρηματικό μισθό που ισχύει, μπορεί να βρει απασχόληση. Η ζήτηση για εργασία προέρχεται από τις επιχειρήσεις και είναι έμμεση η παραγωγός ζήτηση, γιατί οφείλεται στη ζήτηση των αγαθών που παράγονται με βάση την εργασία. Όσο αυξάνεται η ζήτηση του προϊόντος, αυξάνεται και η ζήτηση της εργασίας με συνέπεια να μειώνεται η ανεργία και να αυξάνεται ο εργατικός μισθός και αντίστροφα. Προσφορά εργασίας είναι το σύνολο της εργατικής δύναμης μετρούμενο σε ώρες ή ημέρες που τα άτομα μιας οικονομίας θέτουν έναντι αμοιβής στη διάθεση των εργοδοτών. Η διαθεσιμότητα του πληθυσμού να αναλάβει τη μισθωτή απασχόληση εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Οι κυριότεροι από αυτούς είναι: α) η αμοιβή της εργασίας. β) δημογραφικοί παράγοντες. γ) ιδεολογικοί παράγοντες δ) το εκπαιδευτικό σύστημα. Η περίοδος 1981-1986 χαρακτηρίστηκε από αναδιανομή του εισοδήματος υπέρ της εργασίας και σε βάρος των επιχειρήσεων. Αυτό οδήγησε βέβαια σε βελτίωση των όρων διαβίωσης των μισθωτών, όμως, επειδή η παραγωγικότητα της εργασίας ήταν μικρή εμφανίστηκαν ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις στην οικονομία. Αντίθετα, την περίοδο 1986-1993 πραγματοποιήθηκε σημαντική αναδιανομή του εισοδήματος σε βάρος της εργασίας και σε όφελος των επιχειρήσεων. Τα σταθεροποιητικά προγράμματα που εφαρμόστηκαν τις περιόδους 1986- 1987 και 1991-1993 βασίστηκαν στη φιλοσοφία της συρρίκνωσης του κόστους εργασίας ώστε τα επιχειρηματικά κέρδη να αυξηθούν και να μετατραπούν σε επενδύσεις. Οι επενδύσεις όμως σ' όλη αυτή την περίοδο παρέμειναν χαμηλές. Αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις πραγματοποιούν επενδύσεις όταν η αναμενόμενη μελλοντική ζήτηση και τα αναμενόμενα μελλοντικά κέρδη είναι υψηλά, όχι όταν τα κέρδη ενός ή περισσοτέρων ετών είναι υψηλά.

Thesis
NonPeerReviewed

Ανεργία - Οικονομικές συνθήκες - Οικονομετρικά μοντέλα
Πληθωρισμός (Οικονομία)


Ελληνική γλώσσα

2012


cc_by_nc_nd



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.