Τα είδη μανιταριών και η παραγωγή, αξιοποίηση και διατροφική τους αξία

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2006 (EL)
Τα είδη μανιταριών και η παραγωγή, αξιοποίηση και διατροφική τους αξία

Πάππα, Στυλιανή

Μελετώντας την υπάρχουσα βιβλιογραφία, στην Ελλάδα, για τα μανιτάρια ανακαλύπτει κανείς έναν κόσμο «γνωστό-άγνωστο». Υπάρχουν πάρα πολλά είδη τα οποία δεν έχουν ανακαλυφθεί ακόμα και από τα ήδη γνωστά κάποια ερευνώνται ακόμα. Ο κόσμος των μανιταριών είναι συναρπαστικός και αυτό οφείλεται στις όμορφες εικόνες που δίνουν τα χρώματα των διαφόρων ειδών όσο και στη διαφορετικότητα των σχημάτων. Τα μανιτάρια ανήκουν σε μία κατηγορία τροφίμων μεταξύ των λαχανικών και του κρέατος. Πολλοί δεν τα αποδέχονται ως πλήρη τροφή ωφέλιμη για τον ανθρώπινο οργανισμό, ενώ κάποιοι άλλοι πιστεύουν πως είναι από τις πιο πλήρεις και υγιεινές τροφές, με αρκετή προσφορά στον ανθρώπινο οργανισμό. Στην Ελλάδα παρόλο που υπάρχουν αρκετές περιοχές στις οποίες καλλιεργούνται μανιτάρια, η κατανάλωσή τους από τους Έλληνες βρίσκεται ακόμα σε χαμηλό ποσοστό. Επίσης λόγω του ότι δεν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες για τυποποίηση και μεταποίηση, τα ελληνικά μανιτάρια εξάγονται, μεταποιούνται κα συσκευάζονται στο εξωτερικό και επαναεισάγονται στην Ελλάδα τις περισσότερες φορές με πολύ υψηλότερη τιμή από ότι εξάγονται. Αν και η καλλιέργεια των μανιταριών (ήμερα μανιτάρια) έχει διαδοθεί αρκετά στην Ελλάδα, υπάρχουν ακόμα συλλέκτες ελεύθερων μανιταριών (άγρια μανιτάρια). Αυτό έχει σαν συνέπεια να καταναλώνονται πολλά βλαβερά μανιτάρια τα οποία προκαλούν σοβαρά προβλήματα υγείας όπως αφυδάτωση, μείωση όρασης, πόνους, τροφικές δηλητηριάσεις, παραισθήσεις, ακόμα και θάνατο.

Thesis
NonPeerReviewed

Μανιτάρια - Καλλιέργεια

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2006


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.