Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2002 (EL)
Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών

Στόγιου, Ζωή

To Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών αυτή την εποχή έχει περιέλθει σε μια βαθιά και παρατεταμένη κρίση η οποία οφείλετε σε πολλούς παράγοντες (Οικονομικούς -Πολιτικούς - Κοινωνικούς) και η οποία κρίση τουλάχιστον και σύμφωνα με τις αναλύσεις των ειδικών θα χρειαστεί μία τριετία για να μπορέσει να ανακάμψει. Τώρα αν κάνουμε μια σύντομη αναδρομή στο παρελθόν και πάμε στην δεκαετία 1980-1990 θα δούμε ότι η Σοφοκλέους ήταν ουσιαστικά στην αφάνεια αφού υπήρχαν περίπου 1.000 κωδικοί σε όλη την Ελλάδα και οι συναλλαγές ήταν πάρα πολύ χαμηλά. Στα μέσα της δεκαετίας 1990-2000 και συγκεκριμένα από το 1997 και μετά τα πάντα άλλαξαν και σχεδόν η μισή Ελλάδα ασχολήθηκε με το χρηματιστήριο. Η αιτία ήταν ότι ο Γ.Δ της Σοφοκλέους και πιο συγκεκριμένα οι αποτιμήσεις των εταιριών (ΟΤΕ, ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΕΜΠΟΡΙΚΗ κ.α.) που απάρτιζαν τον Γ.Δ. ήταν πολύ χαμηλές σε σχέση με τις ανάλογες Ευρωπαϊκές, οπότε είχαν μεγάλα περιθώρια για άνοδο. Επίσης η ένταξη της Ελλάδας στην Ο.Ν.Ε και και η μετατροπή του νομίσματος καθώς και η μετάταξη της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς από τις αναδυόμενες αγορές στις ώριμες- όπως και η είσοδος πολλών μεγάλων ξένων Funds στην Σοφοκλέους ήταν λόγοι που οδήγησαν σ'αυτή την ξέφρενη πορεία ανόδου που έφτασε τις 6.450 μονάδες τον Σεπτέμβριο του 2000. Παρατηρώντας το Χ.Α.Α. αυτήν την τριετία θα δούμε ότι έγιναν πράγματα που ξεπέρασαν κάθε λογική και μέτρο ως προς τι θα πεί επένδυση και ενασχόληση με το θεσμό του χρηματιστηρίου. Πρώτα από όλα το χρηματιστήριο πολιτικοποιήθηκε . Όλοι οι πολιτικοί της χώρας και τα μεγάλα κόμματα ασχολήθηκαν με το χρηματιστήριο προσπαθώντας να επωφεληθούν της ανόδου και να αποκομίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο ψηφοθηρικά οφέλη. Έπειτα ενώ πρώτα υπήρχαν στην Ελλάδα γύρω στις 10-15 χρηματιστηριακές εταιρίες μαζί με τις τραπεζικές , ξαφνικά Επίσης ακόμα και τώρα που το χρηματιστήριο είναι σε αυτσ τα επίπεδα η επιτροπή κεφαλαιαγοράς πρέπει να πάρει μέτρα ασφαλείας για την προστασία των μικροεπενδυτών, κυρώσεις για τους επιχειρηματίες που κ νουν αύξηση κεφαλαίου η οποία δεν δικαιολογείται από την αποτίμηση των μετοχών τους , παροχή υπηρεσιών και συνετών συμβουλών για τους μικροεπενδυτές , έγκυρη και έγκαιρη πληροφόρηση ως προς τις μετοχές αλλά και για το τι συμβαίνει στα διεθνή χρηματιστήρια. Συμπερασματικά το Ελληνικό Χρηματιστήριο έχει μέλλον, αρκεί όλοι αυτοί που ασχολούνται σε αυτό να καταλάβουν και να μάθουν από τα λάθη τους που οδήγησαν τον Γ.Δ. τόσο χαμηλά. Να πάρουν λογικές και σωστές αποφάσεις που θα έχουν σαν στόχο την στήριξη του θεσμού και την εξυγίανση της αγοράς και σιγά, σιγά ορθολογικά χωρίς εξάρσεις η Σοφοκλέους να οδηγηθεί εκεί που πρέπει και εκεί που αξίζει να είναι.

Thesis
NonPeerReviewed

Χρηματιστήρια

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2002


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.