Ήθη, έθιμα, παραδόσεις: σαν πηγές πολιτιστικού τουρισμού για την Σιάτιστα

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2015 (EL)
Ήθη, έθιμα, παραδόσεις: σαν πηγές πολιτιστικού τουρισμού για την Σιάτιστα

Κατσιάνης, Χρήστος

Ο πολιτιστικός τουρισμός εκτός από τα Ήθη – Έθιμα- Παραδόσεις περιλαμβάνει ακόμη την ιστορία ενός τόπου, τον τρόπο ζωής ενός λαού, τις τέχνες και την αρχιτεκτονική , την παραδοσιακή κουζίνα και τη μορφολογία της περιοχής. Η πόλη της Σιάτιστας βρίσκεται στο δυτικό τμήμα του νομού Κοζάνης και απέχει από την πόλη της Κοζάνης μόλις 25χλμ. Το εμπόριο δεν εξασφαλίζει μόνο τον χρηματικό και υλικό πλούτο άλλα προωθεί τις τέχνες και τα γράμματα εισάγει και τον πνευματικό πλούτο της Ευρώπης. Η πόλη κοσμείται με περίτεχνες εκκλησίες και μεγαλοπρεπή αρχοντικά, διαθέτει δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης. Βρίσκεται στο κοινωνικό της απόγειο. Την δόξα και τον πλούτο της τα ζήλεψαν πολλοί. Ο πολιτισμικός καμβάς της Ευρώπης βρίσκει στη Σιάτιστα την αρτιότερη έκφραση του. Η Σιάτιστα του χθες, η εύπορη και η «έξω καρδιά» που είχε τον πλούτο και τη ομορφιά για να τα δείχνει και όχι για να τα κρύβει δεν ζει μόνο στα αρχοντικά και τις εκκλησίες, αλλά ζει μέσα στις συχνές τοπικές γιορτές και στα πανηγύρια, όπου αναβιώνουν πιστά όλα τα πατρογονικά ήθη και έθιμα. Εδώ οι νεότερες γενιές συνεχίζουν την παράδοση, όχι για μια φανταχτερή τουριστική επίδειξη αλλά σαν μια αυθεντική εσωτερική ανάγκη τους.

Thesis
NonPeerReviewed

Λαογραφία

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2015


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.