Η διεθνής οικονομική κρίση και οι επιπτώσεις της στην κυπριακή οικονομία

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2015 (EL)
Η διεθνής οικονομική κρίση και οι επιπτώσεις της στην κυπριακή οικονομία

Δελιμπαλτίδης, Μιχαήλ

Η παρούσα εργασία αναφέρεται στην διεθνή οικονομική κρίση και στις επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία. Συγκεκριμένα γίνεται αναφορά στην οικονομική κρίση η οποία επηρέασε σημαντικά την οικονομία της Κύπρου καθώς και το τραπεζικό της σύστημα. Η κυπριακή οικονομία ήταν κλειστή οικονομία και στηριζόταν στη γεωργία και την εξόρυξη μεταλλευμάτων, σε μία οικονομία παροχής υπηρεσιών, με προσανατολισμό στις εξαγωγές. Η ένταξη στο ευρώ, ακολουθούμενη από την κρίση χρέους της Ευρωζώνης και στη συνέχεια από την προβληματική διαχείριση της τραπεζικής κρίσης από την ΕΕ,όπως επίσης και οι στενές σχέσεις με την Ελλάδα έχουν επιφέρει σοβαρές και αρνητικές συνέπειες στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου. Αυτό το σύντομο σημείωμα επισημαίνει πως η υιοθέτηση του ευρώ καθώς και η κρίση στην Ευρωζώνη έχουν διαμορφώσει από κοινού το κρίσιμο σκηνικό για την κυπριακή κρίση. Το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου επηρεάστηκε σημαντικά από την κρίση, ειδικά το κούρεμα των καταθέσεων ήταν αυτό που έπληξε την οικονομία της Κύπρου. Το γεγονός αυτό οφείλεται στην βαθμολογία των μεγάλων οίκων αξιολόγησης με αποτέλεσμα να υποβαθμιστεί σημαντικά η οικονομία της Κύπρου. Πως έχει επηρεάσει αυτό την Κυπριακή οικονομία; Την έχει οδηγήσει εκτός αγορών και κατ’ επέκταση το κράτος με βάση τους όρους του συστήματος δεν μπορεί να δανειστεί χρήματα όπως έπραττε στο παρελθόν για να αναχρηματοδοτεί το χρέος, παρά μόνο διαμέσου διακρατικής συμφωνίας. Τέλος, η οικονομική κρίση προκάλεσε την αύξηση της ανεργίας και μάλιστα σύμφωνα με την Κυπριακή Στατιστική Υπηρεσία, η ανεργία έφτασε το πρώτο τρίμηνο του 2013 στο 15,9%, από 12,7% στο τελευταίο τρίμηνο του 2012 και 11,1% στο αντίστοιχο πρώτο τρίμηνο του 2012.

Thesis
NonPeerReviewed

Οικονομική κρίση

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2015


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.