Ο ίππος και τα χαρακτηριστικά του

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2012 (EL)
Ο ίππος και τα χαρακτηριστικά του

Καραμπάς, Δημήτριος
Αταλασίδης, Νικόλαος

Οι ίπποι και τα ιπποειδή (ίπποι, ημίονοι, όνοι) είναι από τα πρώτα ζώα που εξημέρωσε ο άνθρωπος. Έχουν διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στην πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη των λαών σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο παραγωγικό ζώο. Η εξημέρωση του ίππου θεωρείται η ευγενέστερη κατάκτηση του ανθρώπου, μέσω τη οποίας ο άνθρωπος απέκτησε πολύτιμο βοηθό και συμπαραστάτη στα έργα της ειρήνης και του πολέμου. Ο ίππος απασχόλησε τον άνθρωπο και μελετήθηκε από την αρχαιότητα. Διάσημοι Έλληνες ιστορικοί και φιλόσοφοι της αρχαιότητας (Ξενοφών, Αριστοτέλης κ.α.) περιέλαβαν σχολαστικά τον ίππο σε διάφορα συγγράμματα τους. Ο Όμηρος αναφέρει για τους περίφημους στάβλους του Αυγεία στην Ηλεία, ενώ ο Ξενοφών έγραψε τα πρώτα συγγράμματα που αναφέρονται στην ιπποτροφία, το «Ιππαρχικόν» και το «Περί Ιππικής» (Αρσένος, 2005). Με τη βοήθεια των διασταυρώσεων αλλά και της επιλογής, ο άνθρωπος κατάφερε να δημιουργήσει από άποψη μορφολογικών χαρακτηριστικών τις κατάλληλες, , κατηγορίες ίππων. Για χιλιετίες, τα ιπποειδή χρησιμοποιήθηκαν από τον άνθρωπο ως μεταφορικό μέσο (μεταφορά ατόμων και φορτίων) , άροση βαριών εδαφών, όπου τα βοοειδή αποδείχτηκαν ανίκανα, κτλ.), ως όπλο (το ιππικό ήταν το σημαντικότερο όπλο των στρατών μέχρι τον Β' παγκόσμιο πόλεμο), ως κινητήρια δύναμη (έλξη οχημάτων κάθε είδους), ως μέσο διασκέδασης (ιππασία, ιπποδρομίες,κτλ.) ακόμα και ως πηγή τροφίμων υψηλής βιολογικής αξίας (η κατανάλωση κρέατος ίππων είναι διαδεδομένη σε πολλές χώρες). Τα ιπποειδή διευκόλυναν την πνευματική, πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη με το να απαλλάξουν τον άνθρωπο από ορισμένες κοπιαστικές εργασίες και διευκολύνοντας τα ταξίδια, συνεπώς τις επαφές μεταξύ ομάδων ανθρώπων εγκατεστημένων μακριά από τους πλωτούς δρόμους,. Για τους παραπάνω λόγους , αρκετές θρησκείες αλλά και λαοί θεωρούν τα ιπποειδή κατά κάποιον τρόπο ιερά ζώα και απαγορεύουν αυστηρά την κατανάλωση του κρέατος τους.

Thesis
NonPeerReviewed

Άλογα

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2012


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.