Η τραπεζική κρίση στην Κύπρο

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2014 (EL)
Η τραπεζική κρίση στην Κύπρο

Κουρσάρης, Δημήτρης

Παρόλα αυτά η Κύπρος προσπάθησε ν’ αντεπεξέλθει στις οικονομικές δυσκολίες παρά το δύσκολα παγκόσμιο περιβάλλον πράγμα που το είχε αρχικά καταφέρει. Το 2010 η Ελλάδα λόγω της συμφωνίας με την Τρόικα εφάρμοσε το Μνημόνιο Συναντίληψης και εισήλθε σε βαθιά ύφεση, η μεγάλη έκθεση των κυπριακών τραπεζών σε ελληνικό δημόσιο και ιδιωτικό χρέος έγινε σοβαρό ζήτημα. Τα πράγματα χειροτέρευσαν στην Κύπρο όταν το Μάιο του 2011 έχασε την πρόσβαση στις αγορές και χρειάστηκαν σχεδόν δύο χρόνια επιπρόσθετα για την οριστικοποίηση και τελική έγκριση του Μνημονίου Συναντίληψης με την Τρόικα. Ένα από τα πολύ σοβαρά λάθη που έγιναν είναι ότι τα προβλήματα αφέθηκαν να μεγαλώνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να βρεθούν οι κατάλληλες λύσεις. Λόγω αδράνειας και καθυστέρησης να παρθούν έγκαιρα αποφάσεις και πρωτοβουλίες για την διαχείριση του προβλήματος από τις κυβερνητικές και νομισματικές Αρχές, τον χρηματοπιστωτικό τομέα, τις μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Κατά την περίοδο μέχρι την οριστικοποίηση του Μνημονίου τον Μάρτιο του 2013, διάφοροι φορείς και οργανωμένα σύνολα είχαν πρωταρχικό στόχο στην προάσπιση των συμφερόντων τους, αποφεύγοντας οποιεσδήποτε μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές, ενώ προσπάθησαν να απεκδυθούν οποιεσδήποτε ευθύνες. Τα διαρθρωτικά προβλήματα της οικονομίας και τις αδυναμίες του τραπεζικού τομέα στην ίδια την Κύπρο, έφεραν στο προσκήνιο τις προκλήσεις που αντιμετώπιζε η χώρα και οι οικονομικές δυσκολίες χειροτέρευσαν. Γενικά το κλίμα ήταν η αναβλητικότητα και η καθυστέρηση λήψης ουσιαστικών μέτρων, γεγονός που μεγέθυνε περισσότερο τα προβλήματα.

Thesis
NonPeerReviewed

Οικονομική κρίση
Τράπεζες και τραπεζικές εργασίες

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2014


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.