ΕΚΕ και διεθνή πρότυπα κοινωνικής ευθύνης ( Μ.Υ.Θ. social accountibility 8000 sa 8000)

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2012 (EL)
ΕΚΕ και διεθνή πρότυπα κοινωνικής ευθύνης ( Μ.Υ.Θ. social accountibility 8000 sa 8000)

Δενδρινός, Φίλιππος

Στις μέρες μας γίνεται μεγάλος ντόρος για την λεγόμενη εταιρική κοινωνική ευθύνη. Πολλές επιχειρήσεις θέλοντας να προσελκύσουν περισσότερους πελάτες «διαφημίζουν» ότι είναι πιστοποιημένες με διάφορα πρότυπα και πιστοποιητικά. Στην παρούσα εργασία ασχολήθηκα με την εταιρική κοινωνική ευθύνη και τα πλεονεκτήματα που αυτή αποφέρει στις επιχειρήσεις αλλά και στην κοινωνία ως σύνολο. Σημασία επίσης δίνεται και στο συμφέρον που έχει και κάθε άνθρωπος σαν ξεχωριστή οντότητα. Ειδικά στην περίπτωση του καταναλωτή το πρότυπο SA 8000 έρχεται να παίξει ένα σοβαρό ρόλο. Καθώς είναι το πρότυπο σύμφωνα με το οποίο κανονίζονται οι ανθρώπινες σχέσεις, κανόνες, συμπεριφορές και συναλλαγές των ατόμων με την επιχείρηση και αυτές θα πρέπει να είναι καθόλα δίκαιες και νόμιμες. Το SA 8000 είναι ένα πιστοποιητικό που πρόσφατα άρχισε να εφαρμόζεται στις επιχειρήσεις των αναπτυγμένων χωρών έπειτα από πολλές πιέσεις που δέχονταν ορισμένες επιχειρήσεις από κυβερνητικούς και ανθρωπιστικούς οργανισμούς. Στην Ελλάδα όπως είναι φυσικό έχει αρχίσει και εφαρμόζεται εδώ και μερικά χρόνια αλλά δεν έχει καθολική αποδοχή καθώς, οι περισσότερες εταιρίες που το ακολουθούν είναι συνήθως οι μεγαλύτερες και οι πιο γνωστές στον Ελληνικό χώρο. Παράδειγμα είναι η Intracom η Ideal ο ΟΤΕ η Cosmote και η Vodafone είναι μερικές μόνο από τις επιχειρήσεις που εφαρμόζουν το πρότυπο SA 8000 και ορισμένες από αυτές έχουν βραβευθεί κιόλας. Στο τέλος της εργασίας δίνονται κάποιες συγκεκριμένες προτάσεις και συμπεράσματα μετά την μελέτη που έκανα για το συγκεκριμένο θέμα και παρατίθεται αναλυτικά.

Thesis
NonPeerReviewed

Κοινωνική ευθύνη της επιχείρησης

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2012


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.