Προοπτικές απεξάρτησης της παγκόσμιας οικονομίας από το πετρέλαιο και εναλλακτικές μορφές ενέργειας

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2011 (EL)
Προοπτικές απεξάρτησης της παγκόσμιας οικονομίας από το πετρέλαιο και εναλλακτικές μορφές ενέργειας

Πορίχη, Αφροδίτη

Η πτυχιακή εργασία με θέμα «Προοπτικές απεξάρτησης της παγκόσμιας οικονομίας από το πετρέλαιο και εναλλακτικές μορφές ενέργειας» έχει ως αντικείμενο έρευνας τις κλιματικές αλλαγές, το πετρέλαιο, την υπερκατανάλωση του και το κατά πόσο έχουν αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία. Η παγκόσμια οικονομία τα τελευταία χρόνια περνά μία κρίση και ο πιο σημαντικός παράγοντας είναι ότι τα αποθέματα του πετρελαίου δεν θα επαρκούν πλήρως, η ζήτηση του μεγαλώνει ενώ αντίθετα η προσφορά του συρρικνώνεται. Επιστήμονες που ασχολούνται με μελέτες για το πετρέλαιο έχουν ενημερώσει για τα κοιτάσματα και την εξάντληση τους και έχουν προτείνει εναλλακτικές μορφές ενέργειας. Το πετρέλαιο επαρκεί για να καλύπτει τις ανάγκες μας μέχρι το τέλος του παρόντος αιώνα, έχουν διαπιστώσει καθηγητές και μελετητές. Επίσης τα καυσαέρια και τα υπολείμματα από τη χρήση του πετρελαίου οδηγούν τον πλανήτη σε μια κλιματική καταστροφή. Με τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας θα ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας κάτι που θα ενισχύσει τις οικονομίες των κρατών και θα βοηθήσει άμεσα στην απαγκίστρωση από τον «μαύρο χρυσό». Επιπλέον θα λειτουργήσουν βοηθητικά για το περιβάλλον και ίσως ανατρέψουν την επικείμενη κλιματολογική καταστροφή του πλανήτη. Η τιμή του πετρελαίου αυξάνεται διαρκώς και οφείλεται στην αναζήτηση νέων κοιτασμάτων τα οποία είναι σε απομακρυσμένες περιοχές κάτι που θα οδηγήσει σε πολύ μεγάλες επενδύσεις οι οποίες δε θα έχουν μακροπρόθεσμα οφέλη, διότι όπως έχει προαναφερθεί τα αποθέματα δε θα επαρκούν για τις ανάγκες των πολιτών. Οι επενδυτές στρέφουν το ενδιαφέρον τους στις εναλλακτικές πηγές ενέργειας διότι μελλοντικά θα κρατούν τα σκήπτρα της παγκόσμιας ενέργειας. Τέλος τα ισχυρότερα κράτη σε συνεργασία έχουν συνυπογράψει και υλοποιούν σχέδια διάσωσης του πλανήτη τα οποία είναι συνδεδεμένα με την παγκόσμια οικονομία.

Thesis
NonPeerReviewed

Ενεργειακή έρευνα

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2011


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.