Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2014 (EL)
Εφαρμογές βιομιμητικής

Γροσδάνης, Σταύρος

Η φύση έχει σταδιακά εξελιχθεί κατά τη διάρκεια εκατομμυρίων ετών υπό την πίεση της επιβίωσης αντιμετωπίζοντας πολλά παρόμοια προβλήματα τα οποία οι μηχανικοί πρέπει επίσης να ξεπεράσουν. Παρόλο που η σύγχρονη τεχνολογία κινείται με πολύ ταχύτερο ρυθμό από ότι η εξέλιξη, οι περιορισμοί σχετικά με το σχεδιασμό και οι στόχοι είναι παρόμοιοι, όπως τη λειτουργικότητα, η βελτιστοποίηση, η ενεργειακή απόδοση και η αποτελεσματικότητα του κόστους. Ως εκ τούτου, θα ήταν ανόητο να αγνοήσουμε τις λύσεις στις οποίες η φύση έχει καταλήξει, καθώς είχε πολύ περισσότερο χρόνο για να βελτιστοποιηθούν οι μέθοδοι της για την επίτευξη των στόχων. Υπάρχουν πολλές πτυχές της Βιομιμιτικής, αλλά θα ήθελα να επικεντρωθώ στα υλικά, τις μηχανικές ιδιότητες και λειτουργική ολοκλήρωση και το σχεδιασμό, καθώς αυτά είναι πολύ σημαντικά στον τομέα της μηχανολογίας. Βιομιμητική – σύνθεση των ελληνικών λέξεων «βίος» και «μίμηση», δίνοντας το νόημα της μίμησης της ζωής. Υπάρχουν άλλες λέξεις που αντικαθιστούν την βιομιμητική, όπως βιογνώση βιομίμηση και βιονική δημιουργική μηχανική. Στα αγγλικά οι πιο συνηθισμένοι όροι που χρησιμοποιούνται είναι biomimetics, biomimicry, bioinspiration, biognosis και bionical creativity engineering. Βιομίμηση είναι η εξέταση της φύσης, των μοντέλων της, των συστημάτων, των διαδικασιών και των στοιχείων για να μιμηθούν ή να εμπνευστούν από αυτή προκειμένου να λυθούν τα ανθρώπινα προβλήματα με βιώσιμο τρόπο. Επιστημονική και τεχνολογική βιβλιογραφία συχνά χρησιμοποιεί τον όρο Βιομιμιτικής για τη διαδικασία της κατανόησης και της εφαρμογής των βιολογικών αρχών για τα ανθρώπινα σχέδια. Η βιομιμητική περιλαμβάνει βιοϋλικά, εμβιομηχανική, βιολογικά συστήματα αποτελούμενα από τα άτομα ενός είδους (π.χ. αγέλες και τα σμήνη), ή ποικιλοειδή σύνολα. Με απλά λόγια, οι επιστήμονες κατασκευάζουν μια μηχανή που μιμείται έναν οργανισμός.

Thesis
NonPeerReviewed

Βιοιατρική τεχνολογία

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2014


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.