Η προβατοτροφία στην περιοχή Βασιλικών Θεσσαλονίκης

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2010 (EL)
Η προβατοτροφία στην περιοχή Βασιλικών Θεσσαλονίκης

Τσακαλίδης, Θεόδωρος

Τα μεγαλύτερα προβλήματα της προβατοτροφίας στην περιοχή Βασιλικών είναι η έλλειψη ενδιαφέροντος από τους νέους ώστε να ασχοληθούν με τα ζώα και το επάγγελμα του κτηνοτρόφου και η απαξίωση που έχει φέρει στο επάγγελμα η αύξηση των τιμών στις ζωοτροφές, στο πετρέλαιο, η αύξηση του κόστους για τη δημιουργία σύγχρονων σταβλιτών εγκαταστάσεων. Το επάγγελμα αυτό απαιτεί από τον κτηνοτρόφο να δουλεύει σκληρά και να καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για την εκπλήρωση όλων των εργασιών και την φροντίδα των ζώων. Επίσης, οι κοινωνικές συνθήκες που επικρατούν, αποτρέπουν νέους να ασχοληθούν. Η ραγδαία οικιστική ανάπτυξη που παρατηρείται τελευταία στην περιοχή έχει μικρύνει τις εκτάσεις που χρησιμοποιούνταν ως βοσκότοποι, με αποτέλεσμα να γίνεται υπερβόσκηση των εναπομενουσών περιοχών για βοσκή αλλά και να μειώνονται και οι εκτάσεις για καλλιέργεια λαχανικών και σιτηρών. Η κίνηση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για εισαγωγή σε προγράμματα νέων αγροτών όσους νέους θέλουν να δημιουργήσουν μία νέα εκτροφή και να ασχοληθούν έτσι με την κτηνοτροφία, όπως επίσης προγραμμάτων, για την δημιουργία σύγχρονων προβατοτροφικών μονάδων, συνέβαλλε στην αντιστροφή του μέχρι πρότινος αρνητικού κλίματος και την απαισιοδοξία και δημιούργησε νέες προσδοκίες στους κτηνοτρόφους. Με αυτή την εξέλιξη οι κτηνοτρόφοι έχουν αρχίσει να δηλώνουν συμμετοχή στο πρόγραμμα του υπουργείου, το οποίο με τις λίγες γραφειοκρατικές διαδικασίες που απαιτεί δίνει την δυνατότητα να κατασκευασθούν και να εκσυγχρονισθούν οι μονάδες σε ταχύτατους ρυθμούς.

Thesis
NonPeerReviewed

Αιγοπροβατοτροφία – Ελλάδα

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2010


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.