Η μνήμη και πολιτική χρήση των Δεκεμβριανών στον μεταπολεμικό τύπο της Ελλάδας

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2015 (EL)
Η μνήμη και πολιτική χρήση των Δεκεμβριανών στον μεταπολεμικό τύπο της Ελλάδας

Ιωαννίδου-Γιοβανοπούλου, Αγγελική

Στον μεταπολεμικό Τύπο κατά τη διάρκεια των προεκλογικών εκστρατειών των κομμάτων από το 1950 ως και το 1964 δημοσιεύονται άρθρα και κείμενα από τα Δεκεμβριανά γεγονότα της Αθήνας του 1944 τα οποία επικαλούνται και χρησιμοποιούν στην πολιτική ρητορική τους η μεταπολεμική Δεξιά και το Κέντρο ή, ανάλογα με την πολιτική συγκυρία, αποσιωπούν. Τα δημοσιεύματα αυτά επισύρουν την αντίδραση της μεταπολεμικής Αριστεράς η οποία ανταπαντά με τα δικά της κείμενα που αντλεί από την αντιστασιακή της δράση κατά την περίοδο 1941-1944. Αυτή η αλληλεπίδραση και αλληλεμπλοκή των δημοσιευμάτων εξετάζεται ανά προεκλογική περίοδο στην παρούσα πτυχιακή εργασία, η οποία είναι ένας συνδυασμός πρωτογενούς και δευτερογενούς έρευνας. Επιπλέον, αναφορά επίσης γίνεται και στις επετείους των Δεκεμβριανών και αυτών που σχετίζονται με την Εθνική Αντίσταση. Έτσι αναδεικνύεται πληρέστερα και κατανοείται σαφέστερα η προεκλογική επίδραση, εξέλιξη και πολιτική χρήση του Δεκεμβριανού λόγου ο οποίος κατάφερε να διαιρέσει την ελληνική κοινωνία σε εθνικόφρονες Έλληνες και μη εθνικόφρονες Έλληνες και να καταστεί το αντικομμουνιστικό σύμβολο για σχεδόν δύο δεκαετίες. Αναφορά σε γενικές γραμμές επίσης γίνεται στο θέμα που παραμένει ακόμη πολύ διαφιλονικούμενο, για το εάν, δηλαδή, ήταν στις προθέσεις του ΕΑΜ και του ΚΚΕ η δια της βίας κατάληψη της εξουσίας τον Δεκέμβρη του 1944, καθώς άπτεται της ουσίας του θέματός μας. Τέλος, το πολιτικο-ιστορικό πλαίσιο των τριών κύριων μεταπολεμικών πολιτικών παρατάξεων που πρωταγωνίστηκαν στην πολιτική ζωή της χώρας από το 1950 ως και το 1964 επίσης εξετάζεται.

Thesis
NonPeerReviewed

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2015


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.