Παρελθόν, παρόν και μέλλον της μηχανικής άμελξης

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2009 (EL)
Παρελθόν, παρόν και μέλλον της μηχανικής άμελξης

Ντούρα, Ελένη
Μαυρίκος, Γεώργιος
Ντάβαρη, Βασιλική

Η αύξηση της ζήτησης γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων, το οικονομικό ενδιαφέρον που παρουσιάζει η παραγωγή γάλακτος σε διάφορες χώρες, η αύξηση του αριθμού των αγελάδων κατά εκτροφή και η έλλειψη εργατικών χεριών στην κτηνοτροφία οδήγησαν στην αναζήτηση μηχανικών μέσων για το άρμεγμα των ζώων. Είναι αδιανόητο σήμερα να σχεδιάσουμε ίδρυση εκμετάλλευσης για παραγωγή γάλακτος χωρίς να προβλέπεται μηχανικό άρμεγμα. Τελευταία η μηχανή επεκτείνει την παρουσία της και στις μονάδες αιγοπροβάτων. Αυτό συμβαίνει γιατί οι συνθήκες που επικρατούσαν μπροστά από 100 χρόνια για τις αγελάδες άρχισαν να εμφανίζονται και στα αιγοπρόβατα μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Η εξέλιξη της αμελκτικής μηχανής υπήρξε βραδεία γιατί οι γνώσεις μας γύρω από την παραγωγή και έκκριση του γάλακτος ήταν ελλείπεις. Όσο πλουτίζονται οι γνώσεις μας γύρω από τη φυσιολογία του μαστού και τη διαδικασία έκκρισης του γάλακτος, τόσο περισσότερο βελτιώνονται και οι μηχανές. Τελευταία η έρευνα έχει στραφεί γύρω από τα υλικά που χρησιμοποιούνται, όπως και στη διάταξη των μηχανικών μερών, ώστε να γίνεται πλήρης εκμετάλλευση των πληροφοριών που δίνουν οι φυσιολόγοι, οι γενετιστές, οι ζωοτέχνες και φυσιοπαθολόγοι. Παρόλο που η μηχανή αρμέγματος έχει φτάσει σε ένα υψηλό βαθμό τελειότητας εντούτοις υπάρχουν ακόμα περιθώρια βελτιώσεων και η παγκόσμια έρευνα συνεχίζεται.

Thesis
NonPeerReviewed

Άμελξη

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2009


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.