Αξιολόγηση της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Κορέας

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2015 (EL)
Αξιολόγηση της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Κορέας

Νταντανίδου, Αναστασία

Η εργασία πραγματεύεται την εμπορική πρόσφατη συμφωνία της ευρωπαϊκής ένωσης και της Νότιας Κορέας. Ως φορέας ανάπτυξης και προώθησης των σχέσεων το δυο μερών. Αυτό γίνεται μέσα από μια γενικότερη προσέγγιση των εμπορικών σχέσεων που προσπαθεί να προωθήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση με χώρες της Ασίας. Η εργασία αρχικά προσδιορίζει την εμπορική εξέλιξη μέσα από την άνοδο που γνώρισε στην αρχαία Ελλάδα άλλα και γενικότερα μέσα από τις ιδιαιτερότητες και τα προνόμια που προσέφερε η Μεσόγειος θάλασσα σε όλους του λαούς που εμπορεύονταν και την χρησιμοποιούσαν για αυτό το σκοπό. Ακολούθως προσδιορίζεται το εμπόριο ως φορέας ανάπτυξης και σύσφιξης των σχέσεων ανάμεσα στα εμπλεκόμενα μέρη. Παραχωρούνται ορισμοί για το εμπόριο και τις δασμολογικές επιβαρύνσεις. Το πρώτο κεφάλαιο ολοκληρώνεται με την παρουσίαση των πλεονεκτημάτων και των μειονεκτημάτων που εμπεριέχουν οι εμπορικές συναλλαγές. Το επόμενο κεφάλαιο προσδιορίζει τις εμπορικές εξελίξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις Ασιατικές χώρες. Παρέχοντας στοιχεία μέσα από διαγραμματικές απεικονίσεις των εμπορικών δραστηριοτήτων των σημαντικότερων εμπορικών εταίρων της ένωσης στην Ασία. Ακολούθως αναλύεται και παρουσιάζεται η σημασία για το Ευρωπαϊκό εμπόριο και την οικονομία της γενικότερα, οι εμπορικές συναλλαγές με την ασιατική ήπειρο. Κλείνοντας το κεφάλαιο προσδιορίζονται τα εμπόδια και οι στρεβλώσεις που υπάρχουν στις εμπορικές συνεργασίες με την Ασία. Ακολούθως γίνεται αναφορά στην πρόσφατη συμφωνία Ευρωπαϊκή Ένωσης και Κορέας, ειδικεύοντας και παρουσιάζοντας στοιχεία των συναλλαγών που προσδιορίζουν το μέγεθος αυτής της συμφωνίας. Στην συνέχεια παρουσιάζονται τα εμπόδια και οι στρεβλώσεις άλλα και τα μέτρα (διαβουλεύσεις, ομάδες εργασίας κλπ) που έχουν προϋπολογιστεί για την εξάλειψη τέτοιων καταστάσεων. Τα προϊόντα που γίνονται αντικείμενο εμπορικών συναλλαγών και ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών ανάμεσα στα δυο μέρη προσδιορίζονται μέσα από διαγραμματικές απεικονίσεις εξαγωγών, εισαγωγών και εμπορικού ισοζυγίου για την Ευρωπαϊκή ένωση. Το κεφάλαιο ολοκληρώνεται με τον προσδιορισμό της εμπορικής συνεργασίας της Ελλάδας με την Κορέα. Η εργασία ολοκληρώνεται με τις μελλοντικές εξελίξεις και προοπτικές, σε θέματα που αναμένεται να διευκρινιστούν και οι προσδοκίες από την παρούσα συμφωνία.

Thesis
NonPeerReviewed

Διεθνές εμπόριο

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2015-05


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.