Κορινθιακή σταφίδα: η περίπτωση της Παναιγιαλείου Ενώσεως Συνεταιρισμών

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2009 (EL)
Κορινθιακή σταφίδα: η περίπτωση της Παναιγιαλείου Ενώσεως Συνεταιρισμών

Θανασούλια, Νικολέτα

Η παρούσα εργασία αφορά την παραγωγική διαδικασία και την τυποποίηση της κορινθιακής σταφίδας, ξεκινώντας από το παραγωγικό στάδιο της σταφίδας στον αγρό μέχρι την παραλαβής από το εργοστάσιο και την εξαγωγή της από αυτό, με τη μορφή διαφόρων προϊόντων βιομηχανικής επεξεργασίας. Η μαύρη Κορινθιακή σταφίδα είναι ένα θαυμάσιο φυσικό προϊόν, με υψηλή διατροφική αξία, πλούσια σε ενέργεια, βιταμίνες και ανόργανα άλατα. Η κορινθιακή σταφίδα είναι ένα προϊόν το οποίο απαιτεί από το παραγωγό να ασχολείται μαζί της όλες τις εποχές του χρόνου για να αποδώσει καρπούς. Η σταφίδα αποτελεί καλή φυτική πηγή σιδήρου, που βοηθά στην αντιμετώπιση της σιδηροπενικής αναιμίας. Είναι άριστη πηγή καλίου που έχει αποδειχθεί ως ένα από τα στοιχεία που μειώνει την πίεση του αίματος και την κατακράτηση υγρών. Παράλληλα ο αποξηραμένος αυτός καρπός της φύσης είναι μια πλούσια πηγή βιταμινών Α, Β1, Β2, Β3, Β6, Β12, C και E αποτελώντας κατά συνέπεια ένα ακόμα μυστικό της ελληνικής διατροφής. Συμπεραίνεται ότι αυτό το παραδοσιακό ελληνικό προϊόν μπορεί να συνεισφέρει στην πρόσληψη φυτοχημικών αντιοξειδωτικών ουσιών με προστατευτική δράση έναντι των καρδιαγγειακών νοσημάτων, διαφόρων μορφών καρκίνου και μείωση της χοληστερόλης . Στις ενότητες που ακολουθούν παρουσιάζονται τα βασικά χαρακτηριστικά της κορινθιακής σταφίδας, καθώς και η σύσταση και οι ιδιότητες αυτής αλλά και των προϊόντων της, όπως και οι διαδικασίες επεξεργασίας τους.

Thesis
NonPeerReviewed

Συνεταιρισμοί
Αγροτικά προϊόντα

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2009


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.