Η πολιτική απελευθέρωσης του διεθνούς εμπορίου από τις Η.Π.Α την τελευταία δεκαετία

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2009 (EL)
Η πολιτική απελευθέρωσης του διεθνούς εμπορίου από τις Η.Π.Α την τελευταία δεκαετία

Καλαή, Ιωάννα Γ.

Η απελευθέρωση του εμπορίου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την έννοια της φιλελευθεροποίησης. Η φιλελευθεροποίηση είναι μία τάση η οποία, όπως υποστηρίζουν πολλοί οικονομολόγοι, μπορεί να οδηγήσει τις χώρες που θα την ακολουθήσουν, σε οικονομική ανάπτυξη και ευημερία. Μεγαλύτερη άνθηση γνώρισε κατά τη μεταπολεμική εποχή και συγκεκριμένα μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Σημαντικό ρόλο στην εξάπλωση της απελευθέρωσης έπαιξαν οι Η.Π.Α, οι οποίες μεταπολεμικά, όντας ηγέτιδα δύναμη, υποστήριξαν και προώθησαν την ιδέα των "ανοικτών" αγορών, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την ίδρυση της Γενικής Συμφωνίας Δασμών και Εμπορίου (GATT), την οποία διαδέχθηκε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (Π.Ο.Ε/W.Τ.Ο). Όμως, η πτώση της κυριαρχίας των Η.Π.Α, η οποία προκλήθηκε λόγω των κακών οικονομικών χειρισμών των εκάστοτε κυβερνήσεων, οδήγησε αφενός τις Η.Π.Α στη λήψη προστατευτικών μέτρων και τις υπόλοιπες χώρες, οι οποίες συναλλάσσονταν με την Αμερική, σε ανασφάλεια. Ο Προστατευτισμός είναι το αντίπαλον δέος της φιλελευθεροποίησης. Έκανε την εμφάνισή του στο μεσοδιάστημα του Α' και Β' Παγκοσμίου Πολέμου, περίπου το 1930. Έκτοτε αναβιώνει συνεχώς σε πολλές χώρες, κυρίως ανεπτυγμένες, οι οποίες θέλουν να προστατεύσουν τις οικονομίες τους από τις εκάστοτε οικονομικές κρίσεις. Στο σημείο αυτό, διαφαίνεται το πρόβλημα το οποίο προκύπτει μεταξύ ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών, γιατί οι τελευταίες πλήττονται από τις ανεπτυγμένες, λόγω υψηλών δασμολογικών μέτρων. Είναι, λοιπόν, αδύνατο να πραγματοποιηθεί εμπόριο, και μάλιστα "ελεύθερο" από τη στιγμή που τα προστατευτικά μέτρα, τόσο στις εισαγωγές όσο και στις εξαγωγές, καλπάζουν. Το μόνο, λοιπόν, μέσο με το οποίο μπορούν να αντιδράσουν οι "αδύνατες" οικονομίες είναι ο περιφερισμός, γιατί πολλές χώρες μαζί, αν ενωθούν, μπορούν να αντιταχθούν και να ισχυροποιηθούν έναντι των μεγάλων οικονομικών δυνάμεων, όπως είναι για παράδειγμα οι Η.Π.Α. Με βάση αυτό το σκεπτικό, έκανε την εμφάνισή του ο "Οικονομικός Περιφερισμός", ο οποίος χαρακτηρίστηκε από την ίδρυση της Ε.Ο.Κ (μετέπειτα Ε.Ε) το 1957. Μεγάλη ανάπτυξη, όμως, γνώρισε από τις αρχές του 1990 όπου πλέον οι περιφερειακές συνεργασίες, οφείλονταν κατά ένα μεγάλο μέρος στην οικονομική κρίση η οποία έπληξε πολλές χώρες. Αυτό, όμως, που κατέστησε αναγκαία την απελευθέρωση του εμπορίου από τις Η.Π.Α ήταν η μεταπολεμική στάση τους, η οποία τάχθηκε κατά της απελευθέρωσης των αγορών και υπέρ του Προστατευτισμού. Ήταν λοιπόν αναμενόμενο, η νέα εμπορική πολιτική της Αμερικής να κάνει τις περισσότερες χώρες να αντιδράσουν. Πολλές, πάλι, ειδικά τα τελευταία χρόνια και λόγω της οικονομικής κρίσης άρχισαν να ακολουθούν το παράδειγμά της. Η λύση, λοιπόν καλείται να βρεθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και το Γύρο της Ντόχα, ο οποίος δεν έχει λάβει τέλος ακόμη.

Thesis
NonPeerReviewed

Διεθνές εμπόριο

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2009-11


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.