Παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα και την υγιεινή του αγελαδινού γάλακτος εντός της εκμετάλλευσης

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2011 (EL)
Παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα και την υγιεινή του αγελαδινού γάλακτος εντός της εκμετάλλευσης

Γούτας, Δημήτριος

Η παραγωγή ενός ποιοτικού και υγιεινού γάλακτος αποτελείται από ένα σύνολο παραγόντων που είναι στενά συνδεδεμένοι μεταξύ τους. Κύριος παράγοντας του αγελαδινού γάλακτος αποτελεί η φυλή της αγελάδας, η ποιότητα του οποίου διαφέρει από φυλή σε φυλή. Επίσης καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει το στάδιο της γαλακτικής περιόδου στο οποίο βρίσκεται το ζώο. Η κατάσταση της υγείας του ζώου αποτελεί αναπόσπαστο κριτήριο για την παραγωγή του γάλακτος. Η διατροφή συμβάλει καθοριστικά και αποτελεί έναν κύριο παράγοντα αφού μέσω αυτού το ζώο καλύπτει τις ανάγκες τις γαλακτοπαραγωγής του. Ο ανθρώπινος παράγοντας αποτελεί ένα μεγάλο κεφάλαιο σε μία εκμετάλλευση. Προσωπικό απαλλαγμένο από ασθένειες και με γνώση του αντικειμένου συμβάλλουν σημαντικά στην υγιεινή του ζώου και του σωστού χειρισμού του. Η διαδικασία του αρμέγματος εφόσον πραγματοποιηθεί σωστά συμβάλει στην καλή ποιότητα. Το άρμεγμα είτε πραγματοποιηθεί με τον παραδοσιακό τρόπο, είτε με την χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας θα πρέπει να έχει ως γνώμονα την υγιεινή. Ο καθαρισμός των εργαλείων και η αποστείρωση τους θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Ασθένειες όπως η μαστίτιδα δρουν αρνητικά στην ποιότητα του γάλακτος και η χρήση του εγκυμονεί κινδύνους για τους καταναλωτές, καθώς και για την υγεία των υπολοίπων ζώων. Όλοι αυτοί οι παράγοντες καθ’ ένας με τον τρόπο του, είτε μεμονωμένα είτε σε σύνολο συμβάλλουν στην παραγωγή υγιεινού γάλακτος ποιότητας μειωμένου μικροβιακού φορτίου αντάξιο των προσδοκιών του κάθε καταναλωτή.

Thesis
NonPeerReviewed

Αίγες - Ασθένειες
Γαλακτοκομική μικροβιολογία

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2011


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.