Η είδηση στις ηλεκτρονικές εφημερίδες: ανάλυση περιεχομένου και συγκριτικές παρατηρήσεις

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2006 (EL)
Η είδηση στις ηλεκτρονικές εφημερίδες: ανάλυση περιεχομένου και συγκριτικές παρατηρήσεις

Σακελλάρη, Σοφία

Η εργασία κινείται στον χώρο της ηλεκτρονικής δημοσίευσης. Στον χώρο αυτό ανήκουν πέρα από τα ηλεκτρονικά βιβλία, τα ηλεκτρονικά περιοδικά και τις λοιπές κατηγορίες και οι ηλεκτρονικές εφημερίδες. Η έρευνα επικεντρώθηκε αποκλειστικά στον χώρο των ηλεκτρονικών εφημερίδων και συγκεκριμένα στην ανάλυση των εφημερίδων «Ελευθεροτυπία», «Καθημερινή», «Νέα Κρήτη» και «Πατρίς». Διαβάζοντας αρκετές από τις εφημερίδες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο επιλέχθηκαν οι παραπάνω λόγω του ότι είναι φιλικές προς το χρήστη, οι πωλήσεις τους βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα και καθώς οι δύο από αυτές είναι τοπικές και εκδίδονται στο Ηράκλειο Κρήτης μπορεί να γίνει και μια σύγκριση με τον τοπικό τύπο. Η σύγκριση των εφημερίδων γίνεται ως προς τη μορφή που έχει το site και η έντυπη έκδοση. Δηλαδή το χώρο που καλύπτουν οι διαφημίσεις, οι φωτογραφίες και τα άρθρα καθώς και τα χρώματα που εμπλουτίζουν το site και την εφημερίδα. Επίσης η σύγκριση γίνεται και ως προς το περιεχόμενο. Δηλαδή αν τα άρθρα που υπάρχουν στο site της εφημερίδας υπάρχουν και στην έντυπη έκδοση, και αν υπάρχουν έχουν ακριβώς το ίδιο περιεχόμενο; Οι εφημερίδες αυτές δημοσιεύονται στο Διαδίκτυο τα τελευταία χρόνια δίνοντας έτσι την δυνατότητα σε χιλιάδες χρήστες ανά τον κόσμο να τις διαβάζουν μέσω του ηλεκτρονικού υπολογιστή τους ευκολότερα και γρηγορότερα και όχι αγοράζοντας τες. Έτσι οι Έλληνες του εξωτερικού έχουν την δυνατότητα να ενημερωθούν για τα τεκταινόμενα στην Κρήτη και στην Ελλάδα γενικότερα. Με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο ενημερώνονται οι διάφοροι αναγνώστες ανά τον κόσμο αλλά γίνεται και ευρύτερα γνωστή η χώρα μας στο εξωτερικό. Στο πρώτο μέρος της εργασίας γίνεται μια ανάλυση στους τρόπους μετάδοσης των ειδήσεων και πως με το πέρασμα των χρόνων και την εξέλιξη της τεχνολογίας φτάσαμε να ενημερωνόμαστε για τις εξελίξεις μέσω του Internet. Ακολουθεί ένα κεφάλαιο αφιερωμένο στην είδηση και στους τρόπους με τους οποίους γίνεται η αξιολόγηση και η επιλογή των ειδήσεων. Επίσης στο τέλος του πρώτου μέρους υπάρχει ένα κεφάλαιο αφιερωμένο στην εφημερίδα και ένα κεφάλαιο στο Internet. Στο δεύτερο μέρος της εργασίας γίνεται η ανάλυση περιεχομένου των παραπάνω εφημερίδων και η σύγκριση της έντυπης με την ηλεκτρονική μορφή τους, αλλά και η μεταξύ τους σύγκριση. Για την καλύτερη δυνατή περιγραφή των ηλεκτρονικών αυτών δημοσιεύσεων αρχικά αναφέρονται κάποια ιστορικά στοιχεία για την κάθε εφημερίδα, για να γνωρίσει ο αναγνώστης το προφίλ και την πολιτική της. Στην συνέχεια αναφέρεται στους τρόπους με τους οποίους μπορεί ο χρήστης να έχει πρόσβαση στην ιστοσελίδα καθώς και πώς είναι η δομή της. Ακολουθεί η περιγραφή της έντυπης μορφής και η σύγκριση τους. Παρουσιάζονται ακόμη κάποια πλεονεκτήματα και τα τυχόν υπάρχοντα μειονεκτήματα των ηλεκτρονικών εφημερίδων.

Thesis
NonPeerReviewed

Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης - Ελλάδα
Διαδίκτυο (Internet)

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2006


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.