Προσδιορισμός της χημικής σύστασης ηλιάλευρου με φλοιούς με τη βοήθειας της αναλυτικής μεθόδου weende & της τεχνικης van soest = Chemical analysis of sesame seed hulls by the weende & van soest methods)

 
This item is provided by the institution :
TEI of West Macedonia
Repository :
@naktisis
see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*
share
2014 (EN)
Προσδιορισμός της χημικής σύστασης ηλιάλευρου με φλοιούς με τη βοήθειας της αναλυτικής μεθόδου weende & της τεχνικης van soest = Chemical analysis of sesame seed hulls by the weende & van soest methods)

Μικελλίδης, Αλέξανδρος

Τα προϊόντα του ηλίανθου χρησιμοποιούνται στη διατροφή των ανθρώπων και των αγροτικών ζώων, αλλά και ως καύσιμη ύλη. Ανάλογα με την περιεκτικότητα των σπερμάτων του ηλίανθου σε έλαιο διακρίνονται δύο κατηγορίες ποικιλιών, οι ποικιλίες με χαμηλή περιεκτικότητα (25%) και οι ποικιλίες με υψηλή περιεκτικότητα (40% - 51%) σε έλαιο. Ως κύριο προϊόν της κατεργασίας των σπερμάτων προκύπτει το ηλιέλαιο, το οποίο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ακόρεστα λιπαρά οξέα, βιταμίνη Ε και φυτικές στερόλες και χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά οξέα. Η σύσταση του ηλιελαίου σε λιπαρά οξέα εξαρτάται κυρίως από την ποικιλία του ηλιόσπορου και διακρίνεται σε ηλιέλαιο με υψηλή περιεκτικότητα σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (ηλιέλαιο λινολεϊκό ή κλασικό), με υψηλή περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (ηλιέλαιο ελαϊκό ή High-oleic) και με ενδιάμεση περιεκτικότητα σε ελαϊκό οξύ, (ηλιέλαιο μέσο ελαϊκό ή NuSun). Κυκλοφορεί στην αγορά ως ακατέργαστο ή «μπρούτο» και ως εξευγενισμένο ή «ραφιναρισμένο». Το ηλιέλαιο προστίθεται στα σιτηρέσια των παραγωγικών ζώων με σκοπό την αύξηση του ενεργειακού περιεχομένου τους, καθώς και την κάλυψη των αναγκών τους σε απαραίτητα λιπαρά οξέα. Ακόμα, τα τελευταία χρόνια πολλοί ερευνητές μελετούν την επίδραση του ηλιελαίου στη μεταβολή της σύστασης του γάλατος, του κρέατος και των αυγών των παραγωγικών ζώων, ώστε να αποκτήσουν χαρακτηριστικά περισσότερο επιθυμητά για τον άνθρωπο καταναλωτή, όπως για παράδειγμα αυξημένη περιεκτικότητα σε ακόρεστα ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα και συζευγμένο λινολεϊκό οξύ (CLA). Το ηλιέλαιο είναι δυνατό να χρησιμοποιηθεί για τη σύνθεση σιτηρεσίων για κάθε είδος παραγωγικού ζώου, ενώ η τιμή του στην ελληνική αγορά είναι κατά κανόνα χαμηλότερη αυτής του σογιελαίου.

Thesis
NonPeerReviewed

Ζωοτροφές

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2014


cc_by_nc_nd*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)