Η οικονομική κρίση και οι επιπτώσεις της στην εκπαίδευση

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2017 (EL)
Η οικονομική κρίση και οι επιπτώσεις της στην εκπαίδευση

Βλάμης, Βασίλειος Γ.

Η έντονη οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια, εκτός από τις δημοσιονομικού τύπου διαστάσεις της, επέφερε γενικότερες αλλαγές στην ελληνική κοινωνία. Δε θα ήταν υπερβολή να ισχυριστεί κανείς πως δεν υπάρχει πλευρά της κοινωνικής ζωής που δεν επηρεάστηκε. Όπως ήταν αναμενόμενο, μεταξύ όλων των άλλων, και η ελληνική εκπαίδευση δέχτηκε επιδράσεις ποικιλότροπα και εις βάθος από την εν λόγω κρίση και σε όλες τις εκφάνσεις της (χρηματοδότηση, θεσμοί, διάρθρωση, εκπαιδευτικές πρακτικές και στάσεις, δημόσιος και ιδιωτικός της χαρακτήρας κλπ.). Η παρούσα εργασία επιχειρεί να διερευνήσει τις επιρροές της οικονομικής κρίσης σε κάποια τμήματα της εκπαιδευτικής διαδικασίας και τους βασικούς τρόπους με τους οποίους έχουν μειωθεί οι δαπάνες για εκπαίδευση, ομαδοποιημένους σε 6 μεγάλες κατηγορίες: με περιορισμό του συνολικού εργατικού κόστους, με την εντατικοποίηση των όρων εργασίας των εκπαιδευτικών, με τις αλλαγές των υπηρεσιακών μεταβολών, με τη συγκέντρωση συντελεστών και τη δημιουργία μεγάλων μονάδων, με την δημιουργία μικρότερων αναγκών για εκπαίδευση και με την περικοπή άλλων παροχών-ιδιωτικοποίηση. Για τις ανάγκες της εργασίας χρησιμοποιήθηκε αποκλειστικά ελληνική και ξένη βιβλιογραφία, επιστημονικά άρθρα και δημοσιεύματα. Τα μέτρα που πάρθηκαν είχαν ως αποτέλεσμα μία πολύ μεγάλη μείωση στις δαπάνες για παιδεία, με την ελληνική εκπαίδευση να φτάνει τελευταία επί των συνολικών δαπανών του προϋπολογισμού στην Ε.Ε. των 28 χωρών. Οι μνημονιακές πολιτικές έχουν μακροπρόθεσμη επίπτωση σε κάθε πτυχή της ελληνικής εκπαίδευσης και συνεπώς και της ελληνικής κοινωνίας.

Thesis
NonPeerReviewed

Δαπάνες, Δημόσιες
Οικονομική κρίση
Εκπαίδευση

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2017-10


cc_by_nc*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.